Povežite se s nama

Mozaik

Respektabilna izložbena ponuda u Opatiji

Objavljeno

na

Izložba u Miramaru (Foto: HMT)

Hrvatski muzej turizma ne miruje, nakon otvorenja izložbe početkom ovog mjeseca velike umjetnice Nives Kavurić Kurtović produkcija se nastavlja. Mali ali vrijedan kreativni tim na čelu s Gabrijelom Krmpotić Kos nastavlja u kolokvijalno rečeno „petoj brzini“, očekuje nas tematska izložba pod intrigantnim nazivom „Na krilatim Kotačima do opatijske rivijere“ autorice, dr. sc. Mirjane Kos, jedne od najproduktivnijih muzealaca u RH novije generacije. Izložba će biti otvorena 12.7.2018 u 20.00 sati u Villi Angiolini a otvoriti će je veleposlanik Republike Austrije Njegova Ekscelencija dr. iur. mag. iur. Andreas Wiedenhoff. Drugio dio izložbenog programa čini izložba Leonte von Littrow koja će biti otvorena isti dan, 12.7.2018 ali u 11 sati ujutro u opatijskom hotelu „Miramar“. U cijelosti prenosimo priopćenje za medije koje su nam poslali iz muzeja:

„Hrvatski muzej turizma poziva Vas na otvorenje izložbe „Na krilatim kotačima do Opatijske rivijere – 145. obljetnica željezničke pruge Beč – Opatija – Rijeka i Budimpešta – Rijeka i 110. obljetnica opatijskog tramvaja“ u Opatiji, vila Angiolina, u četvrtak 12. srpnja 2018. s početkom u 20,00 sati. Istoga dana, u skupnoj organizaciji Hrvatskog muzeja turizma i Hotela Miramar je otvorenje izložbe: „LEONTINE VON LITTROW – Impressionistin des Südens, Triest 1856 – 1925 Abbazia (Opatija)“, u Hotelu Miramar u 11,00 sati.

Više informacija o samoj izložbi čiji su podupiratelji Ministarstvo kulture RH, Grad Opatija i Austrijski kulturni forum, možete pročitati u nastavku:

Željeznička veza Rijeke i Opatije s već postojećom prugom Beč – Trst dovršena je 1873. godine. Društvo južnih željeznica zaslužno je za izgradnju i svečano puštanje u promet. Iste godine puštena je u promet i druga željeznička pruga koja je Rijeku povezivala s Karlovcem tj. Zagrebom i Budimpeštom. Tako je i Opatija te godine dobila željezničku vezu s Bečom, Budimpeštom, Zagrebom, Trstom, Ljubljanom i ostalim gradovima na trasi pruge. Za Rijeku su ove prometnice bile preduvjet skokovitog rasta lučkog prometa a Opatiji su omogućile turistički razvoj, te gradnju prvog Opatijskog hotela Kvarner, 1884. godine.

1900. godine počele su pripreme za uvođenje električnog tramvaja od željezničke postaje Opatija – Matulji do Opatije. Polazna stanica trase nalazila se u Matuljima na 212 metara nadmorske visine a zatim se pruga spuštala prema obali prateći pretežito glavnu (erarsku) cestu sve do okretišta u Lovranu. Prtljaga se vozila posebnim vagonima a tijekom ljeta koristili su se otvoreni vagoni. Opatijski tramvaj prometovao je do 1933. godine kada je uveden autobusni promet, tramvajska pruga je demontirana, a dio vagona prodan je Gradskom magistratu u Ljubljani gdje su prometovali do sredine 20. stoljeća.“

Izložba se može razgledati u Vlli Angiolini svaki dan, osim ponedjeljka, nakon otvorenja 12.7.2018. od 10.00 do 13.00 i od 17.00 do 21.00 sati.

Svi koji su u mogućnosti i imaju vremena neka dođu pogledati ovu izuzetnu izložbu!

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže