Povežite se s nama

Tišina nije svirala, čini se, samo u Bajaginoj pjesmi, tišina je počela prožimati i grad Rijeku, nekadašnji simbol punka, rocka, novih bendova, glazbenih noviteta bivše Jugoslavije, simbol anarhije i otvorenosti uma. Rijeka je utihnula. Nedavno smo izvijestili o 24 osobe koje su dobile kaznu za konzumiranje alkoholnih pića, većinom u centru Rijeke, a par dana prije toga, članovi riječkog benda PachaMama Street Connection, ujedno i članovi skupine Officer Down, doživjeli su sličnu neugodnost. Naime, oni nisu pili alkohol na javnom mjestu, već su svirali.

Što se dogodilo Rijeci koja je, podsjećamo, proglašena prijestolnicom kulture za 2020. godinu, pokušali smo zaključiti u razgovoru s članovima spomenutog benda.

Šta se tiče nemilog događaja, došao nas je potjerati komunalni redar jer smo „elektroakustični“ (kao i 95% uličnih svirača koji nastupaju na Korzu) i zato šta nemamo neku papirnatu dozvolu koju nema niti jedan svirač na Korzu. Bio je izrazito drzak i nije nam htio odgovorit gdje možemo nabaviti dozvole, ni zašto tjera samo nas. Na kraju nas je zatražio osobne iskaznice na šta mu ih mi nismo htjeli dati jer mu nismo ni dužni, stoga je pozvao policiju koja nas je legitimirala i onda naše podatke dala njemu.

13579832_10208994122067006_714109395_o

Kako ističu, PachaMama Street Connection je projekt Vanje Kauzlarića na bubnju, Jasmina Okanovića na trubi i Radoslava Tičića na gitari. Ovaj trojac nastupa samo tijekom turističke sezone na ulicama turističkih gradova Hrvatske, a u Rijeci su počeli svirati u travnju ove godine.

Katastrofa je to šta nas je komunalni redar potjerao pod obrazloženjem da smo elektroakustični. To ne bi bio neki problem da 99% muzičara koji sviraju na Korzu nije isto u elektroakustičnoj kategoriji. Nismo čuli da se ikoga do sad tražila dozvola, a kamo li da se nekoga tjeralo. Izgleda da se stvari mijenjaju ili smo mi iz nekog nama nepoznatog razloga – iznimka.

Mi se nadamo da će se glazba uvijek čuti s Korza i ostalih riječkih ulica, a vas, dragi čitatelji i čitateljice, pitamo – smeta li vam glazba na Korzu?