Povežite se s namaNa jučerašnjoj dugo očekivanoj skupštini gradske podružnice IDS-a u Opatiji izabrano je novo  vodstvo koje će strankom upravljati u ovim turbulentnim vremenima. Jedini kandidat za mjesto predsjednika bio je dosadašnji čelnik opatijske podružnice Jadran Rubeša. Na svoju staru dužnost ponovo je izabran s čak 28 glasova dok je njih petoro bilo protiv, a tek jedan suzdržan.

“IDS podršku građana gradi konkretnom politikom i realizacijom svog programa. Zato ćemo u narednim mjesecima kvalitetno predstaviti naše planove i program za Opatiju te sukladno tome ostvariti dobar rezultat. Naš uspjeh sigurno nećemo mjeriti po foteljama, već po mogućnosti da realiziramo ono što smo dogovorili sa građanima. I to je naša pozicija od koje nećemo odstupiti”, rekao je novoizabrani predsjednik Rubeša nakon svog izbora.

Usprkos jučerašnjem festivalu demokracije po principu “jedan član-jedan glas” u opatijskom IDS-u do nedavno su se vodili žestoki frakcijski sukobi. Nakon raspuštanja neaktivnog predsjedništva pod vodstvom Rubeše, skupina od šezdesetak članova okupila se oko predsjednika Mjesnog odbora Centar 1 Rina Ravnića i odlučila na zakazanoj skupštini predložiti novo vodstvo koje će konsolidirati stranku i krenuti u pripremu za predstojeće lokalne izbore. Kandidat za predsjednika opatijske podružnice trebao je biti Rino Ravnić, a podržali su ga stranački veterani na čelu s gradskim vijećnikom Robertom Žigulićem, sveučilišnim profesorom i kandidatom IDS-a na proteklim parlamentarnim izborima. Pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, zakazana skupština otkazana je sat vremena prije održavanja te je zakazana nova. Međutim i nova zakazana skupština uskoro je opet otkazana. O cjelokupnoj situaciji, naša redakcija zatražila je početkom godine službeno očitovanje iz središnjice IDS-a koje još uvijek nismo dobili.

Nezadovoljni odlukom stranačkog čelništva iz Pule, članovi opatijske podružnice pismeno su zatražili održavanje skupštine pozivajući se na stranački statut. Uslijedilo je pravno nadmudrivanje sukobljenih strana nakon čega su najugledniji članovi stranke Rino Ravnić, Mladen Žigulić i prof.dr.sc. Roberto Žigulić suspendirani iz članstva. Oformljena je radna skupina u sastavu: Jadran Rubeša, Neven Varljen i Tulio Demetlika koja je pripremila održanu skupštinu i omogućila nastavak nezdrave situacije u stranci.

Na službenim web-stranicama IDS-a stoji Rubešina izjava o novom smjeru politike IDS-a: “IDS neće koalirati sa desno orijentiranim strankama. Za jedinice lokalne i regionalne samouprave na području Primorsko-goranske županije dogovoren je zajednički izlazak regionalnog bloka, dok pregovori s nama vrijednosno prihvatljivim strankama tek slijede. Novi opatijski IDS donijet će najbolju odluku u interesu Opatije i njenih građana.”

Očekuje se kako će IDS na nadolazećim lokalnim izborima koalirati sa SDP-om te da bi mogli dobiti mjesto zamjenika gradonačelnika.