Povežite se s nama

Sport

Rujevica već godinama ima najbolji travnjak u Hrvatskoj, a možda i šire

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL


HNK Rijeka nije Real Madrid, Ajax ili Athletic Bilbao, ali zato ima iste terene, upravo takvih, svjetskih, kvaliteta, uključujući i onaj glavni na kojem se igraju službene utakmice.

Naime, HNK Rijeka nije bez razloga već dvije godine zaredom: 2017. i 2018. dobio nagradu Trofej Nogometaš u kategoriji najboljeg nogometnog terena u Hrvatskoj, a nije na odmet spomenuti niti činjenicu da je HNK Rijeka prvi nogometni klub u Hrvatskoj koji je uveo hibridnu podlogu talijanskog proizvođača Mixto.

Svi aplauzi i zasluge za spomenutu nagradu koja bi imponirala svakom klubu idu samozatajnom, ali izuzetno vrijednom Odjelu za održavanje travnatih površina Stadiona Kantrida d.o.o., tvrtke koja se bavi upravo održavanjem svih terena HNK Rijeka: jednog terena na kojem treniraju polaznici Škole nogometa, triju pomoćnih za prvu momčad te, naravno, onog glavnog na kojem se odigravaju utakmice. Voditeljica Održavanja travnatih površina, mlada magistra hortikulture i agronomije – Barbara Zanelli, mag.ing.hort., objasnila nam je da iza tog svakodnevnog posla stoji jako dobra organizacija, puno učenja, edukacija, razmjene iskustava s kolegama izvan Hrvatske, no – prije svega – stoji šesteročlani stručni tim u kojem svatko ima svoju jednakovrijednu ulogu: od donošenja godišnjih planova za održavanje pa sve do pripreme stadiona za utakmicu i čišćenja terena nakon utakmice.

No krenimo, redom.

Prvi u Hrvatskoj s hibridnim terenima „Mixto“

Od 5 terena koje ova uigrana i već ispraksirana ekipa održava, na 3 je hibridna trava proizvođača Mixto, jedan je prirodna trava, dok je na jednom, onome Škole nogometa, postavljena umjetna površina. Hibridni travnjaci sastoje se od 30 posto umjetnih vlakana, koja daju stabilnost, i 70 posto prirodne trave, a cijela površina leži na pješčanoj podlozi što pomaže drenaži i zbog čega čak ni najokorjelije riječke kiše ne predstavljaju problem za adekvatno korištenje tih travnjaka u igri.

Inače, upravo kada je i riječki nogometni klub počeo s korištenjem Mixto travnjaka, isto su učinili i veliki nogometni giganti s početka teksta, ali i mnogi ostali nogometni klubovi diljem svijeta po Francuskoj, Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, čak i Kini.

U svakom slučaju, HNK Rijeka je prvi u Hrvatskoj te među prvima u svijetu počeo s korištenjem ove specifične površine koja, kako nam je objasnila Zanelli, pruža optimalnu stabilnost za igrače, umanjuje stupanj oštećenja terena nakon korištenja – ona ostaju samo površinska te, kako je spomenuto – kiše ne predstavljaju nikakav problem:

– Bilo je utakmica, poput jedne protiv Hajduka, uoči kojih je u dva dana palo i sto litara kiše po m2, međutim, voda je tada lijepo prošla, nije bilo poplave i takav drenažni sustav predstavlja jednu od najvećih prednosti ovakvog travnjaka, ispričala je Zanelli. Tu je, također, i automatiziran sustav navodnjavanja s 35 poljevača po terenu, pumpama i vodospremom zapremnine 300 kubika od čega se dio puni kišnicom, ovisno o vremenskim uvjetima.

– Ono što je prioritet za nas jest održavanje površine prikladnom za potrebe treninga i utakmica što obuhvaća da isti bude adekvatno pokošen, tvrdoće, vlažnosti, itd. te naravno zelen, rekla je Zanelli te objasnila kako ona i njezini kolege rade. Naime, pripremni poslovi održavanja travnjaka i okoliša počinju već zimi, kada nema vegetacije. Tada se promišlja o svakom detalju i donose se godišnji planovi održavanja: prihrane terena, košnje, zaštite biljaka, odluka o korištenju sredstava, količini sjemena, odrađuju se servisi na strojevima, propisuje se sve što ćemo koristiti tijekom godine, kako bismo na proljeće kada krene vegetacija bili spremni. Trenutno smo u periodu kada je vegetacija započela s rastom tako da smo počeli s dvije košnje tjedno koja će se s vremenom povećati na košnju svakog drugog dana te uoči utakmica uvijek i na dva puta u jednome danu, objasnila je Barbara Zanelli.

Rad po propisima i visoka ljestvica standarda

Tim za agronomiju svako jutro pregledava terene, zatim se razgovara o stanju, međusobno se informiraju jeli tko što uočio, treba li što popraviti, zatim se donose odluke i kreće se raditi. Svatko od 6 članova ovoga tima ima svoja jednako vrijedna zaduženja i stručan je u svome području, naglasila je Zanelli:

– Naš posao na travnjaku se sastoji od košnje, gnojidbe, sijanja, zaštite fungicidima, pripreme za utakmicu, izrade linije, svakodnevnih i popravaka nakon svake utakmice. Pridržavamo se vlastitih protokola i sve, dakako, u skladu s UEFA-inim propisima tako da nam nikakva promjena ne predstavlja problem jer nam je baza kako svakodnevnih, tako i onih periodičnih poslova poznata i propisana.

Najveći izazov u poslu održavanja jedne ovako velike travnate površine s posebnom funkcijom predstavlja pojava gljivičnih oboljenja trave, no to je opća boljka u poslovima hortikulture i agronomije. Prošla godina u tom smislu nije bila naklonjena ni ekipi HNK Rijeka, no, kako su izvidi travnjaka svakodnevni i detaljni, i ta je faza uspješno prošla. Zanelli je pritom posebno naglasila suradnju s istovjetnim odjelima po stadionima izvan Hrvatske s kojima su redovno komunicirali i tražili najbolja rješenja, s obzirom na to da su isti problem prošle godine imali svi:

– Kolege i ja smo prošli niz seminara i edukacija, posjećivali smo stadione izvan Hrvatske, prikupljali znanja i iskustva i s vremenom, osim vlastitog sustava rada, stvorili smo i veze s kolegama koji se bave istim poslovima.

Tim za agronomiju HNK Rijeka utvrdio je vlastite protokole kojih se pridržavaju. Cilj im je držati se standarda koje su si zadali i to dobro funkcionira. Naravno, cijela se priča posložila s vremenom, učili su na „vlastitoj koži“ i tako su korak po korak došli do toga da i sami mogu pomoći mladim budućim agronomima da bolje upoznaju ovaj dio struke.

Upravo prošle godine u gostima na Rujevici bili su studenti s Biotehničkog fakulteta za agronomiju i hortikulturu iz Ljubljane kojima su rado podijelili vlastita iskustva i održali njima prilagođeno predavanje. Isto, kaže Zanelli, čine i kolege iz Odjela za održavanje infrastrukture, a ova dva odjela Stadiona Kantrida d.o.o. funkcioniraju kao jedna uigrana cjelina: jedan sustav s dva podsustava.

I za kraj, spomenimo da HNK Rijeka u kampu na Rujevici ima i svoju meteorološku stanicu čijim se podacima, osim djelatnika zaduženih za uređenje i održavanje površina, može koristiti i bilo tko od nas i to preko stanice www.pljusak.com.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram