Povežite se s nama

Nakon niza velikih gradova poput Beča, Zagreba i Splita koji su koncertno – filmsku promociju autorskog jazz albuma Opatijca Vedrana Ružića i art filma Ire Tomić i Johna Karduma pod zajedničkim nazivom „Spiritual market“ imali prilike ugostiti u proteklih nekoliko mjeseci, došlo je vrijeme da se projekt predstavi i domaćoj publici.

Prije same audio – projekcije, kvartet u sastavu Vedran Ružić na kontrabasu, Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari te Mario Biočić na saksofonu uveli su publiku u jazz raspoloženje dvjema skladbama s Ružićevog prvog albuma „Nightspeaking“ (Nightspeaking i Eternel Etudiant). Vrhunac večeri bila je projekcija nijemog apstraktnog filma uz zvukove prateće žive svirke skrivene iza kino platna. Protagonist filma u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti, centralni je lik cijelog projekta, Vedran Ružić u vremenski distorziranim ulogama. Nit vodilja filma (a samim time i odsviranih jazz kompozicija) je njegovo putovanje inspirirano onima Marka Pola, iz Istre, preko Venecije do Dalekog Istoka. 

Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim te ga autori nazivaju „prvim hrvatskim jazz filmom“.

Sljedeće glazbeno druženje u centru Gervais zakazano je za 17. lipnja i međunarodnu smotru zborova pod nazivom „Zborski dani u Opatiji“.

Fotogaleriju Borne Ćuka možete pogledati ovdje.