Povežite se s nama


Slavica Šota neformalni je vođa građanske inicijative Pokret otpora – Riječani protiv korupcije, trgovac po struci, poznati građanski aktivist i najpoznatiji riječki “zviždač.” Prije nego sam se našao s gospođom Šota, morao sam se informirati o njezinu liku i djelu. Obavio sam nekoliko poziva i dobio upozorenje: “Pazi se, ona ti je opasna. Ja se ne bih usudio razgovarati s njom.” Kako živimo u razdoblju informatičke revolucije i brzog protoka informacija, jednostavnom google pretragom došao sam do mnogih informacija o gospođi Šota. Najpoznatiji internet pretraživač izbacio mi je razne novinske članke koji su svi redom insinuirali da se radi o osobi koju bi mnogi nazvali troublemakerom.

“Slavica Šota već šest dana spava na podu trgovine”, “Privedena Slavica Šota”, “Slavica Šota: Linić je kum riječke mafije”, “Slavko Linić: Slavica Šota radi za Milanovića” samo su neki od naslova bezbroj članaka na svim relevantnim portalima u zemlji. Gospođa Šota mnogo je puta prozivala Slavka Linića i njegove suradnike, pravosudne djelatnike, političke partnere ali i oponente za udruživanje u zločinačku organizaciju kojoj je cilj opljačkati Rijeku i Hrvatsku. Upravo zato, Slavko Linić je odlučio tužiti gospođu Šota za kazneno djelo klevete. Prvo ročište zakazano je za desetak dana i upravo to je bio povoda da ju pozovemo na jedan razgovor o njezinoj borbi protiv sistema.

Usprkos savjetima da se ne upuštam s njom u rasprave i informacijama koje su je prikazivale kao problematičnom osobom sklonu ekscesima nazvao sam gospođu Šota i vrlo brzo se dogovorio za vrijeme i mjesto na kojem ćemo napraviti intervju. Našli smo se na terasi jednog poznatog riječkog kafića i proveli gotovo tri sata u ugodnom razgovoru. Simpatična žena u srednjim godinama na razgovor sa mnom i fotoreporterkom došla je u pratnji kćeri Josipe. Tijekom intervjua jednom se čak i rasplakala, rekavši da joj neka pitanja bude sjećanja na najgore dane u životu, ali da nikada neće odustati od svoje borbe.

Slavica Šota nipošto nije “opasna” ili dežurni “troublemaker” kako su je neki opisivali. Ona je nečija supruga, majka i baka, osoba koja svojoj djeci i unucima želi osigurati dostojanstven život. Ne traži nikakvu nagradu za svoj rad, fotelju u nekom uredu ili uhljebljenje. Usudio bih se reći da je Slavica Šota tipičan hrvatski “mali čovjek”, istinski domoljub, borac za pravdu i nadasve hrabra žena koja svojim aktivizmom želi ukazati na najveće društvene boljke, kriminal, nepotizam i korupciju. U ekskluzivnom intervjuu kojeg sutra donosimo saznajte odgovore na pitanja: Tko je zapravo Slavica Šota? Što zamjera Slavku Liniću? Namjerava li se politički aktivirati?