Povežite se s nama

Vijesti

Sveučilište u Rijeci svečano obilježilo 50. obljetnicu od osnutka

Objavljeno

na
Sveučilište u Rijeci ove godine obilježava 50. godišnjicu od svog osnutka, a tom je prigodom u prostorima Exportdrva na riječkoj Delti povodom Dana Sveučilišta održan svečani program koji su uveličali brojni visoki uzvanici i gosti. Ovom prigodom okupljenima su se obratili Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika RH za odgoj i obrazovanje, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora te prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

„Sveučilište u Rijeci, iako ove godine slavi 50. obljetnicu, prema europskim je klasifikacijama mlado sveučilište, a mladima se i osjećamo. Znatiželjni smo, otvoreni, spremni smo riskirati, ali smo i posvećeni svojoj misiji, a to je autentična kvaliteta obrazovanja i istraživanja. Sveučilište u Rijeci uvijek na neki način pokušava objedinjavati avangardno i tradicionalno, baštinu i budućnost, a vjerujem da će to biti prepoznato i tijekom proslave ove važne obljetnice. Riječ „otvorenost“ obilježava Sveučilište u Rijeci, a obilježava ga i naša stara krilatica „sempre magis“, preuzeta iz tradicije Isusovaca, duge čak 390 godina“, ističe prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Proteklih 50 godina Sveučilišta u Rijeci obilježili su težnja prema izvrsnosti u svakom polju djelovanja te usmjeravanje, odgoj i poticanje brojnih generacija da postanu nositelji društvenog i gospodarskog razvoja grada Rijeke, Kvarnera i čitave Republike Hrvatske. Svečanost obilježavanja 50. obljetnice Sveučilišta u Rijeci stoga je i sjajna prigoda za prisjećanje i odavanje priznanja svim članovima zajednice Sveučilištu u Rijeci, ali i ljudima izvan njega koji su dali svoj doprinos Sveučilištu.

Tako je ovom prilikom održana i svečana dodjela počasnih doktorata, najvišeg akademskog priznanja koje Sveučilište u Rijeci dodjeljuje za poseban doprinos od trajnog značenja za obrazovanje i zajednicu. Počasni doktorat, gradus Doctoris Honoris Causa, dodijeljen je Martinu Paulu, rektoru Sveučilišta u Maastrichtu i prvom predsjedniku YUFE Mreže, za sveukupni doprinos i promicanje Sveučilišta, a posebno za veliku potporu i zalaganje za promjenu statusa Sveučilišta u punopravnog člana YUFE konzorcija. Također, počasni doktorat dodijeljen je i Danici Kragić Jensfelt, rođenoj Riječanki i alumni Tehničkog fakulteta u Rijeci, a danas profesorici u Školi računalnih znanosti i komunikacija na Kraljevskom institutu za tehnologiju, KTH (Švedska).

„Sveučilište u Rijeci svojim djelovanjem iskazuje stav da su obrazovanje, znanost i inovacije od ključne važnosti za razvoj društva, ekonomskog rasta i globalne konkurentnosti Republike Hrvatske. Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci, oduvijek predstavljaju grad i sveučilište napretka i otvorenosti, a sami grad se kroz povijest pozicionirao i kao jedno od glavnih pomorskih i prometnih središta ovog dijela Jadrana. Uz podršku Vlade Republike Hrvatske te u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, pred nama je grad koji će pratiti i snažan gospodarski razvoj – jednako važnu polugu razvoja svih djelatnosti, pa tako i obrazovne i znanstvene“, naglasio je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Važnost Sveučilišta za pozicioniranje Rijeke i Kvarnera u regionalnom smislu posebno je istaknuo župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina. „Iako smo županija, ako želimo težiti regionalnoj težini i priči, bez sveučilišta koje stvara nove kadrove, ljude sa strukom i znanjem, koji rukovode gospodarstvom ove županije te društvenim i političkim životom, to nije moguće. Bez sveučilišta nema regije. Naše je sveučilište otvoreno, međunarodno sveučilište, propulzivno, mlado, ali jako sveučilište. Želja mi je da se i nadalje nastavi kvalitetna suradnja županije i jednog od najboljih sveučilišta u regiji“, poručuje.

„Sveučilište u Rijeci, predvođeno rektoricom prof. Snježanom Prijić-Samaržija ima veliku podršku Grada Rijeke u svim svojim projektima. Sinergija akademske i gospodarske zajednice ono je čemu nas 50 godina duga povijest Sveučilišta u Rijeci uči, a budućnost obvezuje. Zajedničkim snagama možemo i činimo naš grad ugodnim mjestom za život, osnivanje obitelji i odgoj budućih generacija. Suradnja Grada i Sveučilišta je kvalitetna, a naše se strategije međusobno preklapaju“, naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

„Iskreno cijenimo posvećenost Sveučilišta u Rijeci kvalitetnom obrazovanju, kao i suvremenost, progresivnost te fleksibilnost kao odrednice vizije razvoja cjelokupnog Sveučilišta. Brojnim uspješnim i aktivnim projektima, Sveučilište u Rijeci dokazuje da je moderno sveučilište, koje akademsku zajednicu smatra vrelom znanja i inventivnosti, ali i mjestom koje se mijenja. Ne samo da živi u skladu s modernim vremenom, nego ide i ispred njega. Fakulteti, kampusi i studentski domovi najdinamičniji su dijelovi naše zajednice oko kojih se stvara vizija razvoja, mjesta koja uvijek moraju otvarati pitanja, ali i naći odgovore“ naposljetku je zaključila Jadranka Žarković, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje.

Kraj svečanog programa obilježili su i posebni gosti iznenađenja. Točnije, na pozornicu je stupio riječki bend Let 3 i oduševio okupljene izvedbom pjesme Mama ŠČ, svoje najnovije uspješnice s kojom su postigli sjajan rezultat na ovogodišnjem Eurosongu. Nastup su zaključili izvedbom svog hita Ero s onoga svijeta te svečani program zatvorili zahvalom okupljenima i čestitkom Sveučilištu u Rijeci na velikih 50 godina djelovanja.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže