Povežite se s nama


Na današnji je dan, daleke 1945. godine, od nacifašističke okupacije oslobođena Rijeka. Na brojnim mjestima u gradu obilježit će se ova značajna obljetnica. Već nekoliko dana na Korzu možete pogledati izložbu fotografija s motivima rada i radnika Brodogradilišta 3. Maj, dok će se danas polagati vijenci na gradskim grobljima Trsat i Kozala te na centralnom spomeniku žrtvama fašističkog terora na riječkoj Delti. Svečana akademija u organizaciji Grada Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Grada Rijeke održat će se u Pomorskom i povijesnom muzeju s početkom u 12 sati. Službeno obilježavanje, zaključit će se u 18 sati kada je u gradskoj vijećnici na rasporedu predstavljanje knjige Slavka Goldsteina o Jasenovcu.

Podsjetimo, prije točno 71 godinu, okupacijske sile njemačke vojske povukle su se iz grada na Rječini pred pripadnicima 4. Armije narodnooslobodilačke vojske. Borbe za Rijeku trajale su od 21. travnja, a sva borbena djelovanja prestala su 7. svibnja kada se 97. korpus njemačke vojske kod Ilirske Bistrice predao nadmoćnijemneprijatelju.

Partizani su tog 3. svibnja ušli u plamteći grad. Iako su se brojna oštećenja dogodila prilikom savezničkog bombardiranja 1944. , njemačka je vojska prilikom povlačenja uništila sva industrijska postrojenja, mostove,vijadukte i oštetila sve prometnice. Riječka i sušačka luka bile su pak potpuno uništene. Osloboditelji su radnim akcijama koje su se svodile na ljudski rad zbog nedostatka radnih strojeva do kraja 1945. u funkciju vratili gotovo sve tvornice i očistili od mina riječku i sušačku luku.

“Na ovom historijskom mjestu, zbrisana je za vjekove granica koje je tu umjetno bila postavljena. Budite jedinstveni, živite u bratstvu, slozi i ljubavi, jer to je zalog našeg prosperiteta, to je garancija da ćemo mi izgraditi porušenu Rijeku, da ćemo podići naše tvornice, naše škole, naše kulturne ustanove, naš bolji i sretniji život”, rekao je nekoliko godina kasnije Josip Broz Tito prilikom jednog od svojih posjeta Rijeci.

U spomen na oslobođenje Rijeke, 3. svibnja 1948., tri godine poslije nakon oslobođenja, ime brodogradilišta iz ˝Kvarnersko brodogradilište˝ se mijenja u današnji Brodogradilište 3. Maj.