Povežite se s nama

Mozaik

U centru Rijeke se otvorio pasta bar Centotrenta s bogatom ponudom marendi

Objavljeno

na



Marende su osnovni dio života u Rijeci, što zna gotovo svatko tko radi ili živi u centru grada. Marende su u Rijeci toliko popularne da nam se više respektabilnih chefova znalo žaliti kako ljudi ne žele jesti ambicioznu hranu već uvijek nešto brzo i jeftino.

Međutim, prave marendarnice u centru grada su gotovo izumrle, uz tek poneku iznimku, a brzo i jeftino prečesto znači odlazak u pekaru, kebabdžinicu ili neki drugi fast food. Taj žanr sveo se na najnezdraviji način prehrane, ali apetit za brzim i jeftinim ipak se nekako mora zadovoljiti. S punim pravom. Ponuditi gostima kvalitetnu a brzo dostupnu i relativno jeftinu hranu, nije najlakši zadatak. Čini se da je Centotrenta (130) u centru grada uspio ispuniti taj važan zadatak, javlja Plava kamenica.

Centotrenta se nalazi nekoliko koraka od katedrale Sv. Vida na adresi Ulica Andrije Medulića 6 i radi kao pasta bar radnim danima od 10 do 17 sati, a subotom od 10 do 15 sati.

Rijeka je dosad, koliko se sjećamo, imala možda jedan pasta bar prije desetak godina koji je, međutim, radio ispod prihvatljive higijenske i kvalitativne granice pa je brzo propao, a nastalu rupu se nitko nije sjetio ispuniti sve do sad.

Centotrenta ima otvorenu kuhinju u kojoj se pasta radi ručno od nule i cijeli proces se može proučavati. Djelatnici provlače tijesto kroz mašinicu, ručno režu razne formate paste, zatim je ubacuju u kipuću vodu, uzimaju škrobnu vodu za umak, umak se također radi od nule, a sve se može promatrati u nepretencioznom i pomalo ogoljenom ambijentu kakav i priliči pasta baru.

U Centotrenta smo ušli u petak oko dva poslijepodne, s nadom da ćemo moći birati vrstu paste i umak s obzirom da je radno vrijeme do pet poslijepodne. Ipak, lokal je bio pun do zadnjeg mjesta, a u ponudi su imali još samo tagliatelle s pomidorima. Centotrenta je očito krenuo vrlo dobro, ako je nekoliko sati prije zatvaranja rasprodao sve što je imao.

U redu, naručili smo tagliatelle pa s guštom promatrali cijeli proces. I pasta iz Centotrenta je zaista dobra, pogotovo kad se uzme u obzir vrijednost za novac. Tjestenina je vidljivo bolja u odnosu na one u ostalim riječkim restoranima. Precizno je skuhana u minutu i ima neodoljivu hrapavu teksturu. Umak je ukusan i ima sve poželjne karakteristike iako bismo voljeli da je mrvicu rustikalniji a ne gladak kakav je bio naš. Izrazito je pohvalno što Centotrenta koristi dobar parmezan i riba ga u velikim količinama. Još bolje bi bilo da si gosti sami mogu regulirati količinu na tanjuru.

U ponudi je još nekoliko vrsta tjestenina poput cavatella i raviola, kao i razni umaci, među kojima bismo svakako voljeli probati carbonaru i ragu. Centotrenta je obogatio važan lokalni žanr marendarnica. Nadamo se da će se samo nastaviti razvijati. Pametno je i što paze na izbor pića što nije često na ovakvim mjestima, drže Brumanova piva iz male craft pivovare iz Buzeta, Fakinov teran i malvaziju. Jednu pastu i craft pivo platili smo točno 10 eura. Puno bolja i kvalitetnija opcija od raznih fast foodova raspršenih po centru grada, piše Plava Kamenica.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

23.09.2024.

Obavještavamo javnost kako se zbog najave lošeg vremena Jesenski sajam kod Konta odgađa. Novi termin održavanja sajma je od 03.10.-06.10.2024.godine.

Fiuman Plus

Društvene mreže