Povežite se s nama

Kultura

U HNK stiže Testament o ustaškom režimu

Objavljeno

na
U Rijeku se vraća kontroverzni hrvatski redatelj sa češkom adresom, Lordan Zafranović. On će 12. veljače u 19 sati, u HNK Ivana pl. Zajca prikazati svoj dokumentarac iz 1993., Zalazak stoljeća (Testament L.Z.), epski zapis uspona i pada ustaškog režima u Hrvatskoj.

Termin za prikazivanje filma na ovoj naoko neuobičajenoj lokaciji nije odabran slučajno: u 2015. obilježavamo 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata, posljednjeg svjetskog rata u njegovom klasičnom poimanju. I više je no jasno da se reperkusije tog rata na hrvatsko društvo osjećaju dan-danas, stoga je za vjerovati da će film koji direktno naslovljava fašizam naći svoj put do publike koja je spremna učiti iz pogrešaka povijesti, ali i one publike koja je, u kontekstu otvorenog društva u kojem živimo, spremna polemizirati sa zaključcima filma.

Za to će imati i izravnu priliku, budući da će se nakon projekcije održati moderirani razgovor sa samim redateljem Zafranovićem.

Zalazak stoljeća (Testament L.Z.) (190′, Austrija, Hrvatska, Češka, Francuska), nastao u koprodukciji s TV Zagreb (premda na Hrvatskoj televiziji nikad nije prikazan), autorova je oporuka za tada umiruće, krvavo 20. stoljeće. Fokusiran je na jedan od njegovih u hrvatskom društvu najkontroverznijih perioda, vrijeme NDH. Film je izgrađen od arhivskih snimaka nastalih u produkciji Hrvatskog slikopisa, NDH-ovskog filmskog poduzeća, koje autor kombinira sa snimkama sa suđenja Andriji Artukoviću (ministru unutrašnjih poslova u Pavelićevoj vladi) te s presjekom vlastitog filmskog opusa i zaključno, sa snimkama rata 1990-ih koje zloslutno poentiraju da rat nikad nije završio.

Film će biti prikazan u sklopu filmskog ciklusa u kazalištu nazvanog Kino Pobjeda u kojem će jednom mjesečno i zaključno sa svibnjem i proslavom Dana oslobođenja grada Rijeke, biti prikazan po jedan dokumentarni ili igrani film koji tematizira fašizam. Osim Testamenta, bit će to uglavnom filmovi koji dosad nisu prikazani pred hrvatskom publikom a važni su radi uvođenja različitih pogleda na fenomen.

Zafranović Testament zaključuje riječima: Da bismo imali pravo da govorimo o zločinu tuđina, moramo najprije govoriti o zločinima koje su počinili oni koji su izašli iz vlastitog naroda. Takvo je stajalište instituciju u kojoj će se prikazati film nedavno koštalo žustre javne polemike među čijim je najradikalnijim porukama bila je i ta da bi iskustvo Charlie Hebdo provokatore trebalo naučiti pameti. U svrhu podsjećanja da je sloboda govora jedan od najznačajnijih civilizacijskih dosega, pozivamo vas u Kino Pobjedu i na razgovor sa Zafranovićem.

Kino Pobjeda zajednički organiziraju riječka Udruga UKUS i HNK Ivana pl. Zajca.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže