Povežite se s nama

Mozaik

U more porinut obnovljeni Lovranski guc iz 1968. godine

Objavljeno

na
U Iki je porinuta u more na tradicionalan način obnovljena tradicijska barka dužine 5 metara. Riječ je o Lovranskom gucu iz 1968. godine čiji je brodograditelj bio Nino Gasparinic, vlasnika Arsena Dobrijevića, dok je obnovu realizirala tvrtka ASPAR – RIGGING koja se bavi proizvodnjom i servisom jarbolne i palubne opreme te konopima.

Obnovljeno tradicijsko plovilo dobilo je ime Pantigana. Namjena barke bit će sportska, edukativna i promotivna. To je  jedna od osam tradicijskih barki s područja Kvarnera koje se obnavljaju u sklopu projekta “Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine sjevernog Jadrana”, a koji se realizira u prekograničnom Programu suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska za razdoblje 2014.-2020.

S obzirom da su modernim načinom života i višestrukim prednostima tradicionalne male barke gotovo u potpunosti zamijenjene plastičnim plovilima, trenutno je ostalo očuvano vrlo malo primjeraka tradicionalnih malih barki te se ovim projektom nastoji doprinijeti revitalizaciji tradicijskih drvenih barki.

Na području Kvarnera, pored navedene obnovljene su ili u završnoj fazi obnove još tri guca, pasara, leut, bragoc i gajeta. Nakon obnove, vlasnici će svoja plovila u vezati u lučicama, propisno ih obilježiti te učiniti dostupnima javnosti za razgled. Također, sudjelovat će u regatama tradicionalnih plovila u sklopu turističkih manifestacija koje se održavaju na Kvarneru.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže