Povežite se s namaU nazočnosti predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, u Opatiji je svečano otvorena konferencija World Halal Day. Sudionici dolaze iz 30 svjetskih zemalja, uključujući i nekoliko ministara iz Irana i veleposlanika iz arapskih zemalja, a u ime Primorsko-goranske županije otvorenju je nazočio župan Zlatko Komadina. Nakon Singapura i Indije, ovo je treća svjetska konferencija halal hrane.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je da je Primorsko-goranske županija prepoznata u Republici Hrvatskoj po svojoj multikulturalnosti i multietničnosti.

“Ovdje skladno žive ljudi različitih nacija i vjeroispovijesti, po svojoj kulturnoj, povijesnoj i prirodnoj baštini, kao i po svojoj zemljopisnoj raznolikosti. Mi smo ovdje županija zdravlja, brendirali smo se i nastali kao turistička destinacija zdravlja. Ovdje je izvanredna gastronomska ponuda, the best of all, što bi rekli, najbolje od kontinentalne i spoj mediteranske kuhinje i zapravo, u jednoj takvoj destinaciji je logično da imamo i halal prehranu i halal standarde”, istaknuo je Komadina dodavši da mu je čast i zadovoljstvo da je naša županija domaćin ove manifestacije.

Centar za certificiranje halal kvalitete i Islamska zajednica u Hrvatskoj organizatori su World Halal Day, jedinstvenog događaja o trendovima i potencijalima halal tržišta u različitim gospodarskim granama uključujući halal turizam, islamsko bankarstvo i financije, halal kozmetiku i farmaciju.

Prvi dan kongresa posvećen je temi halal tržišta, a iduća dva govorit će se o halal turizmu i islamskom bankarstvu i financijama. Dnevno će se prožimati tri tematska panela s obraćanjima najistaknutijih dionika pripadajućih grana halal tržišta i islamske ekonomije u svijetu.

Sudionici kongresa će imati priliku upoznati se s poslovanjem na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske i to od samog državnog ministra Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nj. Ekselencije dr. Rashid Ahmad bin Fahad, te ministra gospodarstva Republike Turske Nihata Zeybekcija. Predsjednik Obrtničke komore Irana Ali Fazeli i direktor Kiš free zone Ali Asghar Mounesan će sudionike upoznati s mogućnostima suradnje i poslovanja s Iranom.

U vrijeme kada mnoga tržišta dosežu točku zasićenja kreira se jedno od najbrže rastućih tržišta u svijetu i nudi se prilika za rast tvrtkama širom svijeta. Tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od 2 trilijuna američkih dolara na godišnjoj razini. Svaki mjesec tržište obogaćuju novi gospodarstvenici koji prilagođavaju svoje proizvode i usluge zahtjevima ovog tržišta.

Svoje sudjelovanje na ovom kongresu potvrdili su predstavnici iz Turske, Singapura, Indije, Malezije, Kine, Južne Koreje, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara, Mauricijusa i drugih.