Povežite se s nama


U posljednje vrijeme u društvu sve je više riječi o važnosti prvih godina djeteta za njegov budući razvoj. Upravo o tim spoznajama je Tomislav Kuljiš, predavač, terapeut te autor programa “Roditeljstvo i rani razvoj” govorio na seminaru Zašto se moje dijete tako ponaša?, održanom u Rijeci 27. ožujka, u organizaciji Centra Prirodno roditeljstvo.

Proteklih godina se dosta napredovalo u razumijevanju ranog razvoja i danas se zna kako odgojiti dijete koje će sutra biti sretna osoba, s jasnim osjećajem sebe, emocionalno zrela, s dobrim socijalnim ponašanjem i visoko razvijenog intelekta. Međutim, postoji jaz između tih spoznaja i nametnute prakse u roditeljstvu.

“Iako većina vremena s djecom prolazi u ugodnom okruženju opuštenosti i igre, postoje trenutci kada kao roditelji ne razumijemo trenutačno stanje djeteta koje viče ili pada u temper tantrum, što onda rezultira i lošom roditeljskom reakcijom. Iako toga često nismo svjesni, naša ponašanja u tim trenutcima oblikuju djecu za cijeli život. Naša reakcija u tim kritičnim situacijama odredit će djetetov razvoj i dati mu bazu, te odrediti njegovo buduće ponašanje, ne samo u najranijoj dobi već i kroz cijelo djetinjstvo i kasnije život. Upravo zato je roditeljima često potrebna pomoć i sugestija u prepoznavanju onoga što se doista događa u njihovom djetetu, ali i spoznavanju cjeloživotnih posljedica i rezultata koje će dati određeni odnosi i metode odgoja”, ističe Tomislav Kuljiš.

Spoznaje o ranom razvoju djeteta danas su u svijetu jedna od najnovijih paradigmi koja počinje mijenjati mnoge sfere društva, pogotovo u roditeljstvu. Iako se dijete neće sjećati iskustava iz ranog perioda, ono će ostati duboko zapisano u njegovoj podsvijesti, tzv. implicitnoj memoriji i kroz cijeli život će određivati doživljaje svijeta i sebe samog.

Odaziv roditelja u Rijeci bio je izvanredan, te su se formirale i dvije grupe koje nastavljaju s programom kroz cikluse od 7 radionica, koje će se održavati petkom. Još se primaju prijave za program koji će započeti ovaj petak 3.04. u Rijeci sa iskustvenom radionicom naslova Primarne potrebe i povezanost.

Na prvoj radionici koja ide u dva termina petak 3. travnja i subota 11. travnja moguće je upisati i kompletni ciklus radionica Roditeljstva i ranog razvoja, roditelji će dobiti cjelovitu sliku o ranom razvoju što će im omogućiti istinsko upoznavanje i razumijevanje djeteta, sagledavanje stvarnog smisla njegovih ponašanja i upoznavanje preduvjeta djetetovog cjelovitog razvoja.