Povežite se s nama

Vijesti

U Rijeci prigodno obilježen Dan europskog broja za hitne službe 112

Objavljeno

naU povodu obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, Područni ured civilne zaštite Rijeka organizirao je prigodni program koje je sa suradnicima posjetio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

Brojne aktivnosti danas su održane u prostorima riječke Osnovne škole „Nikola Tesla“ na kojima je uz operativne snage Područnog ureda civilne zaštite Rijeka,  sudjelovao i načelnik Policijske uprave  primorsko-goranske, Tomislav Dizdar sa suradnicima, predstavnici Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Društva crvenog križa Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite RH – Služba Rijeka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak, Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Rijeka i Savez  izviđača Rijeke.

Ravnatelj Damir Trut tom prilikom je uz čestitke zahvalio svim pripadnicima Ravnateljstva civilne zaštite na predanom djelovanju te pohvalio izvrsnu suradnju s lokalnom zajednicom Primorsko-goranske županije kojom se ostvaruje iznimno kvalitetan sustav civilne zaštite na ovom području.

U prigodnom programu pod nazivom „Dječja olimpijada“ za više od 600 učenika spomenute škole organizirane su edukacije i igre kako bi učili o mogućim ugrozama i usvajanju novih vještina korisnih u slučaju katastrofa i velikih nesreća. Program je ostvaren s ciljem da se kod djece i mladeži razvija i želja za volontiranjem, te kako bi se mogli uključiti u sustav civilne zaštite.

Policijska uprava primorsko-goranska u programu je sudjelovala s preventivnim aktivnostima gdje su policijski službenici Odjela prevencije održali učenicima predavanja o prevenciji ovisnosti i zlouporabama alkohola i droga, kao i prevenciji elektroničkog kriminaliteta. Također su na info-punktu policijski službenici Odjela prevencije i I PP Rijeka savjetovali učenike dijeleći im letke i edukativno promidžbeni materijal. Učenici su imali priliku i isprobati tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju različite stupnjeve alkoholiziranosti, a kojima su na poligonu kroz praktične vježbe hoda mogli „isprobati “ negativnosti stanja alkoholiziranosti.

Uz preventivne policijske aktivnosti, tijekom cjelodnevne „Dječje olimpijade“ održane su i razne radionice, prezentacije, kao i kvizovi znanja koje su vodili djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Rijeka i Društva Crvenog križa. Pored toga mogla su se vidjeti i izložena vozila te isprobati oprema Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Rijeka kao i članova Saveza izviđača Rijeka.

Inače, jedinstveni broj za hitne službe 112 u Europskoj uniji ustanovljen je Odlukom Vijeća Europske zajednice 1991. godine, kako bi se sve hitne službe integrirale u jedinstveni sustav te služi za besplatno pozivanje. Na današnji dan 11. veljače 2005. godine broj 112 je uveden i u Republici Hrvatskoj. Time je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

U Republici Hrvatskoj sustav 112 čini dvadeset županijskih centara koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni  operativno-komunikacijski centri za sve vrste žurnih situacija.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram