Povežite se s nama

Mozaik

U tijeku izrada mozaika posvećenog volonterima EPK

Objavljeno

na
U sklopu završnice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u tijeku je izrada mozaika posvećenog volonterima EPK koji će se u drugoj polovici svibnja postaviti na dijelu zida na riječkom lukobranu.

Radi se o trajnoj uspomeni na sve volonterke i volontere EPK koji su tijekom godina priprema, a posebno u 2020. sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu dosad poklonili čak 8 tisuća volonterskih sati.

Podsjetimo, riječki program volontiranja u kulturi trajno je nasljeđe EPK projekta te ga Hrvatski kulturni dom na Sušaku nastavlja razvijati i nakon završetka programa Europske prijestolnice kulture.

Mozaik radnog naziva „Mehanizam“, čiji su motiv volonteri EPK sami izabrali, upravo nastaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s umjetnikom Radovanom Kunićem, autorom mozaika i studenticama 2. diplomske godine Likovne pedagogije Teom Teodorović i Doriom Valković. Projekt se izvodi kao dio izbornog kolegija Mozaik, a u završnoj fazi izrade dovršetku mozaika priključit će se i sami EPK volonteri. 

Osim što divovski elementi mehanizma koji će mozaikom biti prikazani odgovaraju ambijentu Molo longa, gdje se šetač susreće s neobičnim i predimenzioniranim predmetima, uglavnom nautičke prirode, ‘kotačići’ ujedno simboliziraju i industrijsku baštinu Rijeke.

Također, mozaik prikazuje zupčanike koji jedino u suradnji, sinergiji i harmoniji te zajedničkim radom i naporom prenose energiju jedno na drugo. Volonteri EPK su poput zupčanika u mehanizmu projekta Europske prijestolnice kulture, bez kojih taj ‘stroj’ ne bi mogao funkcionirati. Drugim riječima, prikazom strojnih elemenata metaforički se govori o ljudima koji su najvažnija pokretačka snaga.

Usto, kompozicija zupčanika na ovome muralu podsjeća i na satni mehanizam koji simbolizira vrijeme, u ovom slučaju vrijeme što ga volonteri poklanjaju svome gradu.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram