Povežite se s nama

Kultura

U utorak u MMSU zvučni performansi petorice europskih umjetnika

Objavljeno

na
Međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art (7.12. 2018. – 3.2. 2019., Zagreb, Split, Rijeka) u organizaciji zagrebačke udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, u utorak 29. siječnja gostuje u Rijeci, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (Krešimirova 26c), i to s izuzetno atraktivnim programom – zvučnim performansima.

Od 19 sati Riječanima će se predstaviti pet europskih umjetnika u usponu – Mathias Loose (NO), Valentin Durif (FR), Jiska Huizing (NL/NO), Lucas Paris (FR) i Elio Libaude (FR) – koji se u svojim radovima fokusiraju na zvuk u intermedijskim i hibridnim praksama, na eksperimentiranje s medijima, glazbenim instrumentima, formatima i komunikacijskim kanalima, na vezu zvuka s prirodom i okolišem ali i na njegov utjecaj na druga osjetila.

Mathias Loose radom Zvučni dnevnik slušatelja će povesti na putovanje na koje i sam svakodnevno polazi: šećući gradom, Loose snima svoj zvučni krajolik a rezultat je zvučni dnevnik čiji je cilj prikazati atmosferično putovanje kroz svakodnevne situacije.

Valentin Durif kroz rad Radosni građani povjerovat će stroju priuštit će nam iskustvo eksperimentalnog, ambijentalnog, noise improvizacijskog glazbenog seta koji se temelji na dijalogu između nekoliko autonomnih kinetičkih do it yourself skulptura, harfe koju aktivira zvučnik i analognog sintesajzera.

Rad Iskidani zapisi umjetnice Jiske Huzing u stalnoj je mijeni jer se temelji na rastućoj kolekciji autoričinog audio materijala. Zvukovni zapisi dolaze iz autoričina neposrednog okruženja odražavajući mjesta, krajolike, predmete ili emocije, poput zvukova iz njenog studija, zvukova koje čuje prilikom odleđivanja zamrzivača, zvukova kafića u kojem piše ili onih koje čuje dok planinari. Njima se ponekad pridružuje zvuk njezina glasa ili električne violine, dvaju alata kojima se svakodnevno koristi.

Serija performansa AntiVolume umjetnika Lucasa Parisa rezultat je algoritamskih istraživanja i nastaje umjetnikovom improvizacijom u stvarnom vremenu. U prostoru performansa nalaze se tri stupa svjetlosti u koje je publika uronjena pa rad doživljava  i kao fizičko i teksturalno iskustvo. Lucas Paris inspiraciju crpi iz bogatog vokabulara elektroničke glazbe: noisea, ambienta, IDM-a ili EDM-a a te reference dobivaju nove interpretacije zahvaljujući njegovom snažnom glazbenom karakteru i mašti.

Elio Libaude kroz 40-minutni audiovizualni performans Kokoliti gledatelje će transportirati u drugu stvarnost. Kokoliti su kosturi od kalcijeva karbonata kokolitoforida – jednostaničnih mikroalga koje tvore fitoplankton prisutan diljem mora i oceana. Kad organizmi uginu, sitne vapnenačke ljuskice koje su proizveli potonu i stvaraju mulj koji se s vremenom nataloži na morskom dnu. Nekoliko milijuna godina kasnije, zahvaljujući geološkim pomacima, kokoliti se natalože u stijene o koje udaraju valovi, a Libaude slušateljima otvara prozor za (zvučno) promišljanje o različitim aspektima tog procesa.

Prije programa zvučnih performansa, koji počinju u 19 sati, u 16:30 sati u MMSU-u će se održati i za javnost otvoreni okrugli stol na kojemu će se riječkoj publici predstaviti pet navedenih umjetnika te interdisciplinarni projekt Kratki spoj koji je baziran na suradnji između zagrebačkih studenata Odsjeka za povijest umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Program performansa kustoski su selektirali Fabien Fabre (Second Nature, Francuska), Anne Marthe Dyvi (BEK, Norveška) i Ena Hodžić (KONTEJNER, Hrvatska) a osim što je dio šestog međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art, dio je i europskog projekta Future DiverCities.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže