Povežite se s nama

Vijesti

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” za Hospicij prikupila 27.500 kn

Objavljeno

na
Plodove humanitarne akcije u organizaciji “Ajkula” – Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, koja je u Praputnjaku 28. rujna okupila brojne građane, sudionici su predstavili javnosti na tiskovnoj konferenciji u dvorani Hospicija 9. listopada. Branitelji i prijatelji natjecali su se u kuhanju lovačkog kotlića, a prikupljena sredstva od dobrovoljnih priloga i prodaje pića namijenili su Hospiciju. Sve je koordinirao vlč. Ivan Milardović, župnik u Jelenju i zamjenik ravnateljice Hospicija, a akcija se odvijala uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Bakra, Udruge branitelja iz Bakra i Primorsko-goranske županije.

Projekt je po riječima predsjednika Udruge SPDR “Ajkula” Perice Prpića, nazvan “Srce za Hospicij”. “Željeli smo pokazati da kao hrvatski branitelji i dalje možemo i želimo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.” Dopredsjednik Udruge Branimir Brnas rekao je da je u organizaciji susreta mladež Udruge odradila lavovski posao, a da će i u budućnosti nastaviti s ovakvim humanitarnim modelima.

Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra, i sam učesnik Domovinskog rata na Ličkom ratištu, istaknuo je da Bakar podupire “Ajkule” u njihovim  aktivnostima, a posebno ideju da pomognu Hospiciju. Stoga je Grad Bakar podržao akciju s dodatnih 10.000 kn. Zlatko Mihelec ispred PGŽ-e, savjetnik za razvoj civilnog društva, pridružio se donatorima s 5.000 kn, dok je poklon “Ajkula ” u konačnici iznosio 12.500 kn i 10 eura. Tako ukupan prihod Hospiciju nakon humanitarnog kuhanja i paralelnih ruku podrške iznosi 27.500 kn i 10 eura.

Sestra Daniela Orbanić, ravnateljica, zahvalila je svima i najavila da će iznos biti namijenjen obnovi bolesničkih soba. Po njenim riječima, sobe traže rekonstrukciju i osvježavanje nakon 7 godina korištenja i gotovo 2000 ispraćenih duša. “Prilika je da se zahvalim svima vama, na svemu što činite; puno kapi – veliki slap, veliko pobratimstvo”, istakla je ravnateljica Daniela Orbanić.

Velečasni Ivan Milardović zahvalio je svim dionicima, svim ljudima dobre volje, naglašavajući da je Hospicij mjesto čija su vrata širom otvorena svima i da svatko, baš svatko ima mogućnost  smireno i bezbolno uploviti u luku vječnosti.

Sestra Daniela najavila je da se 12. listopada obilježava Svjetski dan hospicija, a riječki Hospicij tim je povodom pokrenuo suradnju s Medicinskim fakultetom u Rijeci. Desetak studenata 5. i 6. godine tijekom tjedan dana nazočit će vizitama, njezi umirućih, pregled mrtvozornika te učiti o medicinskoj etici, poštivanju prava pacijenata, postupanju s preminulim te psihološkoj pomoći u palijativnoj skrbi. Ravnateljica se na ovoj suradnji zahvalila dekanu Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. Tomislavu Rukavini, a koja će po njezinoj procjeni prerasti u uzajamno dobro. Dojmove i referate o naučenom, studenti će predstaviti krajem listopada.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram