Povežite se s nama


Intrigantan umjetnički ciklus „Akademici u Opatiji“ nastavlja se i u ljetno – turističkoj sezoni. Izložbom umjetnice osebujnog toka svijesti, Nives Kavurić Kurtović. Iako nije više među nama njen opus i dalje apstrahira pažnju izložbene publike gdje god se pojavila. Organizator izložbe je Hrvatski muzej turizma, na čelu s ravnateljicom Gabrijelom Krmpotić Kos. A kao sve izložbe spomenutog ciklusa održava se u umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ atraktivnom opatijskom izložbenom prostoru. Citirati ćemo muzejski materijal za medije.

 „Sa zadovoljstvom najavljujemo otvorenje izložbe akademske umjetnice Nives Kavurić Kurtović u subotu, 7. srpnja 2018. godine u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u 20,00 sati. Izložba je svojevrsni hommage slikarici prepoznatljiva rukopisa, harmoničnog kolorita i poetiziranih naslova, a opatijskoj i primorskoj publici pružit će mogućnost da se upoznaju s autoričinim ranim radovima, kao i s radovima nastalima u tišini njezina doma posljednjih desetak godina prije smrti. Velika hrvatska slikarica, crtačica i grafičarka, akademkinja Nives Kavurić – Kurtović rođena je u Zagrebu 18. siječnja 1938., a preminula je, također u Zagrebu, 30. listopada 2016. godine.“ Tekst u katalogu napisala je ugledna povjesničarka umjetnosti Jasmina Bavoljak, dio teksta relevantan za ovu najavu, također ćemo citirati.

„Organički kontinuitet njezina rukopisa neprikosnoven je. Djela su joj najčešće nadrealistička i fantazmagorična, s nemirnim ali dorađenim potezom i profinjenim koloritom, neiscrpnih crtačkih struktura, te duboko zadiru u problematiku egzistencijalizma. Mračne žudnje i duboki strahovi, usamljenost, ljubav i bol, erotika i seksualnost, traganje za vlastitom cjelinom, majčinstvo i začetak života, uzleti i padovi od rođenja do smrti, sve su to teme kojima se Nives Kavurić – Kurtović bavi iz ciklusa u ciklus, iz godine u godinu, radeći u samoći koja je bila njezina oaza stvaralačke radosti. Njezino slikarstvo odvija se u kadrovima i sekvencama; može ispričati cijeli film u jednom kadru (slici) komprimiranog značenja, kao u Prostirkama ili kao u Roladi življenja, cijelu epopeju, tijek života i smrti, na jednom platnu, u neograničenom kadru. Koliko je njezino slikarstvo lirsko i poetično, puno suosjećanja, toliko je i epsko, pričljivo i snažno. Povodeći se za svojim slutnjama.“

Nakon otvorenja 7.7. 2018 izložba će biti otvorena do 3. kolovoza 2018. a može se pogledati svaki dan osim ponedjeljka od 10,00 do 13,00 i od 17,00 do 21,00. Svi koji su u mogućnosti i zainteresirani neka dođu pogledati ovu posebnu izložbu kvalitetno utkanu u opatijsku turističku ponudu.