Povežite se s nama

Mozaik

Viškovo planira graditi Kuću Halubajskega zvončara i Interpretacijski centar Ronjgi

Objavljeno

na

Foto: Igor Bezjak


Općinska načelnica Sanja Udović sa zamjenicima Snježanom Podobnik i Denisom Mladenićem te voditeljem Odsjeka za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Sanjinom Vrankovićem koncem ovog tjedna je novoj pročelnici Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu primorsko-goranske županije Sonji Šišić te pročelniku Ureda župana Goranu Petrcu prezentirala dva kapitalna projekta Općine Viškovo – Kuću Halubajskega zvončara i Interpretacijski centar Ronjgi. Oba projekta dio su Strategije razvoja turizma Općine Viškovo.

Iako su najznačajniji dio povijesti i kulture Općine Viškovo, Halubajski zvončari trenutno nemaju svoju zbirku, muzej ili stalni postav gdje posjetitelji mogu saznati više o toj tradiciji.  S ciljem očuvanja i popularizacije kulturne baštine Viškova i tradicije zvončara te podizanja razine znanja kao i unapređenja posjetiteljske i turističke infrastrukture na prostoru Općine, Općina Viškovo pokrenula je projekt izgradnje Kuće Halubajskega zvončara koji je jedan od pet ključnih strateških projekata Općine Viškovo. Uz kuću halubajskega zvončara bit će i Park skulptura s likovima iz mitologije koji se vežu uz ophod Halubajskih zvončara. Njihov godišnji ophod je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština svijeta.

Predstavnicima županije predstavljen je i projekt Interpretacijski centar Ronjgi koji se planira izgraditi neposredno uz rodnu kuću Ivana Matetića Ronjgova u kojoj je smještena i istoimena Ustanova. Riječ je o centru zabavno-edukativnog karaktera koji će omogućiti posjetiteljima da osvijeste, shvate i nauče povijest i značajke bogatog nasljeđa. Posjetitelji će primjerice, u Muzeju zvuka moći saznati sve o tome kako i koji zvukovi nastaju, ali i sami moći kreirati određene zvukove. Cilj ovog projekta je osposobiti Spomen dom u Ronjgima u objekt koji slijedi moderne koncepte komunicirajući i jačajući povijesni značaj i vrijednost Ivana Matetića Ronjgova. Podsjetimo kako je pod zaštitom UNESCO-a još jedna posebnost – dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja.

Županijska pročelnica Sonja Šišić nakon jednosatne prezentacije oba projekta izrazila je zadovoljstvo što je Općina odradila kvalitetnu i studioznu pripremu jer su, među ostalim, za projekte ishođene građevinske dozvole što je osnovni preduvjet za kandidiranje prema europskim fondovima. Naglasila je kako je ovo jedna lijepa priča koju će poduprijeti i Primorsko-goranska županija jer su to projekti koji nadilaze značaj samog Viškova pa i naše županije. Oba projekta predstavljaju golem turistički potencijal jer moderni turisti na svojim putovanjima traže doživljaj koji će im pružati upravo Kuća Halubajskeg zvončara i Interpretacijski centar Ronjgi. Obje su strane zaključile da je za realizaciju ovih projekata nužna suradnja na svim razinama, uključujući i Ministarstvo turizma te Ministarstvo kulture.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram