Povežite se s nama

Vijesti

Voditelj respiracijskog centra: Medicinske sestre junaci su našeg doba pandemije

Objavljeno

na

Pogled u COVID centar s kamere iz kontrolne sobeSveučilište u Rijeci krenulo je s rubrikom “Naši ljudi” u kojoj predstavljaju pojedince svoje sveučilišne zajednice čiji je rad, posebno sada, u novonastalim okolnostima uslijed nastojanja da spriječimo širenje zaraze Covidom-19,  značajan i bitan za zajednicu, našu sigurnost, održavanje i funkcioniranje sustava.

Zalaganje i trud pojedinaca često ostaju “ispod radara” pažnje javnosti, no to ne znači da nisu važni.

Prof. Alan Šustić imenovan je voditeljem respiracijskog centra za bolesnike s Covid virusnom infekcijom prije tri tjedna, a on i njegov tim, kao uostalom i do sada, nastavili su ulagati maksimalne profesionalne i ljudske napore u ovoj do nedavno nezamislivoj situaciji u kojoj smo se kao globalno društvo našli.

I, prilagođavamo joj se najbolje što umijemo i možemo.

Alan Šustić inače je profesor u trajnom zvanju, a široj i užoj javnosti možda je do sada bio poznatiji kao liječnik s dvije specijalizacije – anesteziologije i intenzivnog liječenja, i one s područja hitne medicine, dok je subspecijalizaciju stekao iz intenzivne medicine. Pročelnik je Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i terapiju boli KBC-a Rijeka. U akademskoj zajednici znaju ga i kao dekan Fakulteta zdravstvenih studija te pročelnika Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju, hitnu i intenzivnu medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Kako izgleda jedan njegov obični radni dan u neobičnim okolnostima, kako mu se prilagođava, ne samo u profesionalnom smislu već i u privatnom, uspjeva li i kako baviti se pored svih obveza svojim hobijima i dalje, neka su od pitanja na koja su nas zanimali odgovori prof. Šustića.

“U osnovi, radni dan u ovim uvjetima ne razlikuje se u mnogome ili uopće od drugih radnih dana u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL). Analiza stanja bolesnika, plan liječenja i njege, ukratko diskusija s kolegama liječnicima i medicinskim sestrama o bolesnicima. Razlika je jedino što se ta diskusija ne vodi uz krevet bolesnika već u odvojenim prostorijama, a u samom JIL-u se nalazi samo neophodan kadar koji promatramo s kamerama” – navodi prof. Šustić.

“Međutim, ovo su puno izazovnija i teža vremena za medicinske sestre koje su i u ovim uvjetima neprestano uz bolesnike i, ako možemo nekoga nazivati herojem ove pandemije ili ovog doba – to su sigurno medicinske sestre u jedinicama intenzivnog liječenja” – ističe prof. Alan Šustić. Objašnjava da su  i inače, u normalnim uvjetima medicinske sestre temelj (dobrog) zdravstvenog sustava, a ne, kako se često i potpuno pogrešno – liječnike proglašava nosiocima zdravstvenog sustava.  Pogotovo, ističe prof. Šustić,  u ovim uvjetima gdje su medicinske sestre u svakom, i doslovnom smislu u prvom redu obrane od virusa.

U pogledu uklapanja drugih redovnih poslovnih aktivnosti koje nisu prestale, već su transformirale način komunikacije sukladno mjerama prevencije, kada je riječ o održavanju nastave prof. Šustić navodi kako je, s obzirom da se većina nastave odvija on-line, sa suradnicima za kolegije kojih je voditelj pripremio e-kolegije do kraja akademske godine; dorađuje ih u hodu, kako mu dozvoljava raspored, sastanke uprave FZS-a održava redovno „online“ …

“Na taj način rješavamo sve akutne probleme, funkcioniramo kao i ostala akademska zajednica” – zaključuje prof. Šustić.

Što se tiče nekih drugih, redovnih aktivnosti koje obilježavaju svakodnevicu, poput hobija ili sporta, e tu je situacija i kod prof. Šustića nešto drugačija u ovo vrijeme pandemije.

“Hobi mi je biciklizam i teretana. To mi najviše nedostaje. Najteže mi pada taj aspekt društvene izolacije” – navodi prof. Šustić, dodavši da ipak pokušava vježbati kod kuće, ali tu je naviku, kaže on, teško steći. Pretpostavlja da ćemo svi iz ove krize izaći “sa nešto više kilograma i globalno, kao društvo značajno nezdraviji i depresivniji.”

“Uz ekonomske posljedice, koje će po mojem osobnom mišljenju biti gore od najpesimističnijih prognoza, vjerojatno ćemo se još dugo vremena i na svjetskom, ne samo na domaćem nivou iako ćemo ekonomski aspekt vjerojatno osjetiti jače nego većina drugih članica EU, propitkivati je li ovaj sistem karantene bio najbolji način borbe protiv pandemije.”

Prof. Šustić je online susret s povodom zaključio citatom  Johna Lennon a: ’Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.’

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram