Povežite se s nama


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i savjetnik u Veleposlanstvu Republike Bjelorusije Dmitry Belabrodski održali su jučer radni sastanak na kojem su razgovarali o suradnji između Bjelorusije i Hrvatske, uključujući mogućnost uspostave prijateljske suradnje među gradovima Gomeljom i Rijekom.

Grad Gomelj, naime, aktivno radi na proširenju međunarodne suradnje, a i Rijeci i Gomelju je u cilju jačanje trgovinsko-ekonomske suradnje.

Predloženo je da se Sporazum o prijateljstvu između dva grada potpiše u okviru međunarodnog investicijskog foruma koji će se u lipnju održati u Opatiji, a savjetnik u veleposlanstvu, gosp. Belabrodski pozvao je gradonačelnika Obersnela da s predstavnicima Grada Rijeke u svibnju posjeti Grad Gomelj uz sudjelovanje na ekonomskom forumu i međunarodnoj izložbi „Proljeće u Gomelju“.

Tom prilikom predstavnici Grada Rijeke sastat će se s predstavnicima Grada Gomelja, predstavnicima gospodarstvenika toga grada i upoznati se s kulturnim programima koje razvija Grad Gomelj.

Gomelj je drugi grad po veličini i ekonomskom potencijalu u Bjelorusiji. Ima razvijenu prehrambenu i kemijsku industriju, proizvodnju strojeva i građevinskog materijala, a broji 528 tisuća stanovnika. U gradu je smješteno sedam ustanova visokoškolskog obrazovanja i deset specijaliziranih fakulteta te petnaest ustanova za stručno-tehničko obrazovanje.

Susretu gradonačelnika Rijeke i savjetnika u Veleposlanstvu Republike Bjelorusije prisustvovao je i Milorad Šmitran, direktor tvrtke Rijeka tank, koja već razvija poslove u Bjelorusiji.

Grad Rijeka