Povežite se s nama

Mozaik

Vrhunski koncert ansambla Les vents Français u Zajcu

Objavljeno

na
Prvi koncert u skopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture bio je doista izniman doživljaj. Nastupio je vrhunski francuski puhački ansambl Les Vents Français koji glasi za jedan od najboljih puhačkih ansambala na svijetu  čemu neminovno svjedoče sve nagrade koje su osvojili kao i mnoge snimke koje su ostvarili za eminentne diskografske kuće. Ansambl čine: François Leleux – oboa, Paul Meyer – klarinet, Radovan Vlatković – rog, Gilbert Audin – fagot, Eric Le Sage – klavir.

Koncert je bio obavijen djelima dvojice velikana: Wolfganga Amadeusa Mozarta i Ludwiga van Beethovena čiju 250. godišnjicu rođenja obilježavamo ove godine. Prvi se na programu našao Beethovenov Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru, članovi ansambla odmah su pokazali iznimno umijeće sviranja upakirano u misaoni pristup notnom zapisu, svaki glazbenik gradio je svoj, sebi svojstven, interpretativni narativ vješto izbjegavajući unisono „robotsko“ glazbovanje. U Beethovenovom triju čuli smo integralnu ljepotu piana puhačkih glazbala kao i iznimnu agogičku preciznost, posebno u trećem stavku. Salzburški genij Wolfgang Amadeus Mozart podario nam je iznimno veliki opus s obzirom na njegov kratak život, u Kvintetu u Es-duru možemo čuti Mozartovu iznimnu zaigranost i vedar duh koji ocrtan glazbom na slušatelja ima katarzično djelovanje.Članovi Les Vents Françaisa podarili su nam toplu interpretaciju Mozarta s naglašenim istraživačkim pristupom interpretaciji, posebno treba istaknuti Larghetto koji je bio pravi užitak za slušanje.

Nakon stanke Eric Le Sage i Radovan Vlatković izveli su sonatu u F-duru za rog i klavir Ludwiga van Beethovena, izvedba je odisala preciznošću i iznimnom uigranošću, Le Sage preciznim je glissandom smekšao tipke klavira te inducirao nepatvorenu toplinu zvuka harmonijskog instrumenta. Radovan Vlatković je  sjajan interpret bogatog iskustva i angažiranog polivalentnog pristupa. Za kraj koncerta slušali smo Kvintet u Es-duru za klavir i puhače Ludwiga van Beethovena. Sva tri stavka predstavljala su arhetip glazbene ljepote.

Posebno moramo istaknuti sjajno dočaran kontrast između Mozarta i Beethovena, članovi Les Vents Français odlično su ocrtali diferencijaciju između dvojice skladatelja, čuli smo Mozartovu vedrinu  i Beethovenove mračne akcente. Publika je koncert ispratila ovacijama na što su glazbenici odgovorili dodatkom. Veselimo se svakom novom programu u sklopu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture jer  već prvim programom ljestvica je postavljena iznimno visoko.    

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže