Povežite se s namaU sportskoj dvorani “Marino Cvetković“ u Opatiji otvorena je 3. smotra pčelarstva PGŽ “Medenjak ‘z Opatije 2016”. Smotru organizira Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Opatije, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te pokroviteljstvo predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva poljoprivrede RH.

Zamjenik župana Petar Mamula pozdravio je uzvanike te rekao da Primorsko-goranska županija podupire manifestaciju od samog početka. Izrazio je zadovoljstvo porastom broja pčelara i njihovih proizvoda u posljednje tri godine. „Ono što nam slijedi je zaštita proizvoda na europskoj razini postupkom zaštite izvornosti zemljopisnog porijekla te brendiranjem proizvoda iskoračiti na inozemno tržište. Posebno mi je drago što su danas ovdje prisutni i mali proizvođači, koji se trebaju ujediniti kako bi izborili svoje mjesto na tržištu. Prirodni resursi  i bioraznolikost ovog područja nudi najkvalitetnije vrste meda, na što smo iznimno ponosni“ nadodao je Mamula te čestitao svim pobjednicima 10. “Zlatnog ulišta”.

Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Branko Vidmar  dodijelio je diplome  pobjednicima 10. “Zlatnog ulišta 2016”. Ukupni pobjednik je Antun Arh iz Tršća (med medun), a pobjednici po kategorijama su Božo Đurđević iz Garešnice (med bagrem) i Danijel Velić iz Višnjana(cvjetni med).

U izložbeno-prodajnom dijelu predstavilo se 50-tak pčelara i proizvođača opreme za pčelarstvo,  ekološki proizvođači meda i drugih proizvoda. Također, postavljen je i povijesni kutak u kojem je izložen stari pribor i literatura o pčelarstvu.

“Medenjak ‘z Opatije” predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara PGŽ s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete meda s područja PGŽ uz mogućnost prodaje i degustacije. Danas su održana i dva predavanja na temu “Uvođenje meda u jelovnike vrtića i škola Primorsko-goranske županije“ i “Programi zaštite izvornosti i zemljopisnog podrijetla meda – Goranski medun i med kadulje Hrvatskog primorja”.

U zabavnom dijelu programa nastupila su djeca iz dječjeg vrtića “Katarina Frankopan” Krk i “Lastavica” Punat.