Povežite se s nama

Mozaik

Završen program 9. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE 2021.

Objavljeno

naU srijedu, 29. rujna, završen je program 9. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE 2021.

Odvijao se na brojnim različitim lokacijama u gradu, a i ove je godine u njemu svojim programom sudjelovao veliki broj udruga i ustanova koje različitim sadržajima prezentiraju i valoriziraju pomorsku, ribarsku, brodograđevnu, materijalnu, a posebno nematerijalnu baštinu:

Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Rijeke, Sveučilišna knjižnica, Dječja kuća, Astronomski centar, Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture, ŠRD Luben, Klub Sušačana, Mjesni odbor Luka, Gradska knjižnica, Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar, Tehnička škola Rijeka, Centar za industrijsku baštinu, kao i niz udruga s Kvarnera i iz Istre koje sudjeluju na smotrama i regatama tradicijskih barki.

Ovogodišnji je FIUMARE, kako je već uobičajeno, započeo izlaganjem tradicijskih drvenih barki na riječkom Korzu, obnovljenih ili izgrađenih u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, koje su inaugurirane na otvorenju Festivala na Gatu Karoline Riječke.

Stručno-popularna predavanja pod nazivom MaRiTime održana su u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja, a u Sveučilišnoj knjižnici predavanje o Franji Ksaveru Orlandu, utemeljitelju prve javne nautičke škole u Rijeci uz popratnu izložbu njegovih udžbenika.

U riječku luku uplovilo je 25 tradicijskih drvenih barki tipa guc, pasara, gajeta, leut te batana i bragoc opremljenih tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno i strmo), najviše dosad, iz Krka, Malinske, Cresa, Lošinja, Brseča, Mošćeničke Drage, Lovrana, Ike, Ičića, Opatije, Fažane i Rovinja koje su sudjelovale u regati tradicijskih barki, a od kojih je većina obnovljena u sklopu europskih programa Mala barka 2 i Arca Adriatica.

Na Gatu Karoline Riječke, uz obnovljene tradicijske barke, inauguriran je i loger Nerezinac, brod-muzej, jedini plovidbeni interpretacijski centar pomorske baštine u Hrvatskoj, obnovljen prije tri godine kroz projekt Mala barka 2, u čijem je potpalublju smješten Interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja, u kojemu su se brojni posjetitelji mogli upoznati s različitim aspektima nekadašnjeg života na brodu.

Zahvaljujući zanimljivim i brojnim programima festivala, koji su se odvijali na više različitih lokacija – na Gatu Karoline Riječke, na logeru Nerezinac, uz obalu Mrtvog kanala, u Astronomskom centru, u Pomorskom i povijesnom muzeju i drugdje, mnoštvo je djece, građanki i građana bilo u prilici sudjelovati u brojnim tradicijskim interaktivnim radionicama (jedrarskoj, konoparskoj, nautičkoj, mornarskih vještina, ribarskih vještina, tradicijske brodogradnje, radionici 3D modeliranja i printanja tradicijske barke), veslati i jedriti. Moglo se razgledati i sjajne izložbe postavljene u riječkoj ribarnici – „Blago kvarnerskog podmorja – mekušci“, u izlozima vijećnice Grada Rijeke „ FIUMARE – prošlost i sadašnjost za budućnost“, a na Gatu Karoline Riječke „FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije“ i uživati u prekrasnim prizorima bijelih jedara naših tradicijskih barki u lučkom akvatoriju.

Za najmlađe je na Gatu Karoline Riječke i na lošinjskom logeru Nerezinac održan niz edukativnih radionica: „Riba ribi grize rep“, „Brod na vidiku! Spašavaj živu glavu!“ i „Od molitve moru do pozdrava suncu“, u Dječjoj kući „Opsada Dječje kuće: gusari napadaju“, „Plivajmo protiv struje“ i „Ida i leteći kit“, a uz obalu Mrtvoga kanala organizirana je „Potraga za blagom“.
Zadovoljstvo nakon radionice „Potraga za blagom“ izrazila je u pisanom komentaru i jedna majka: „Djeca su bila zadovoljna i očekuju da ih pozovete na slične radionice…hvala.“
Astronomski centar u planetariju je održao bogat program pod nazivom „More i zvijezde“, kao i „Astronomsku večer na rivi“.

Mjesni odbor „Luka“ i Športsko ribolovno društvo „Luben“ organizirali su ribolovni kup uz prezentaciju i vaganje ulova ribe.

U akvatoriju riječke gradske luke održalo se demonstracijsko mornarsko veslanje i regata tradicijskih barki, a u večernjim satima „Bal jedara i svjetala“. Uprizoren je povijesni događaj „Karolina Riječka spašava Rijeku“ i vatromet s mora, a primorski ugođaj upotpunjen je glazbom.

U Verdijevoj ulici, pokraj kazališta, održan je eko-etno sajam autohtonih proizvoda Kvarnera, a u obližnjim restoranima nudila su se jela na bazi autohtonih namirnica Kvarnera.
Programski i tehnički nositelj čitave manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.

Festival FIUMARE ove je godine organiziran zajedno s manifestacijom Rijeka Boat Show 2021 te u okviru europskog projekta Arca Adriatica – zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine, a prepoznat je i na međunarodnoj razini i uvršten u program Europskog dana pomorstva 2021. godine.

Zahvaljujući ovako bogatom programu, u devet je godina Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – FIUMARE postao prepoznatljiva manifestacija očuvanja maritimne baštine i kulturnog identiteta Rijeke i Kvarnera. Veliki značaj ovog festivala očituje se i u povezivanju Rijeke, kao prirodnog i povijesnog središta Kvarnera, s ostalim destinacijama, čime se dodatno valoriziraju svi baštinski potencijali regije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram