Povežite se s nama

Vijesti

Živi zid otvorio temu o baznim stanicama na sportskoj dvorani Kostrena, načelnik pokreće inicijativu da se premjeste

Objavljeno

na

Danas u 10:00 sati održan je sastanak u Općinskoj upravi Kostrene, kojem su nazočili Dražen Vranić – načelnik Općine Kostrena, Željko Linšak – potpredsjednik Općinskog vijeća, troje roditelja djece koja pohađaju školu i vrtić te Antonio Dražović – koordinator Živog zida PGŽ-a.

Kao što su na konferenciji za javnost najavili, na sastanku su zatražili uvid u potrebnu dokumentaciju HAKOM-a o pribavljenim suglasnostima i dozvolama te izrazili zahtjev za uklanjanjem triju baznih stanica postavljenih na sportsku dvoranu, netom do vrtića i škole. 

Načelnik je rekao kako su odašiljači postavljeni na dvoranu u vrijeme kada on nije bio načelnik Općine, već su to započele tadašnje vlasti. Također, nije osobno vidio ishođene dozvole HAKOM-a već je na uvid i pismeno dobio samo rezultate mjerenja količine zračenja za koju teleoperateri tvrde da su ispod dopuštene granice. Imali smo to prilike vidjeti, no činjenica je kako je RH država u kojoj su dozvoljene razine zračenja do 800 puta veće nego u nekim ostalim gradovima Europe.

Načelnik je izrazio želju za rješavanjem ovog problema. Dogovoreno je da će načelnik Vranić uputiti zahtjev HAKOM-u za dostavljanje uporabne dozvole ukoliko ona postoji te zahtjev za ponovnim vršenjem mjerenja količine zračenja. Također, biti će zatraženo premještanje baznih stanica na neku primjereniju lokaciju, rekao je Vranić. Živi zid je napomenuo kako se to mora dogoditi u primjerenom roku, pa očekuju poduzimanje daljnjih koraka u idućih mjesec dana.

“Nestrpljivo iščekujemo uvid u dokumentaciju i poduzete mjere od strane Općine Kostrena u nadi da će se bazne stanice u što kraćem vremenu ukloniti sa sportske dvorane i time ukloniti dugogodišnju štetnu prijetnju zdravlju djece. Stojimo na raspolaganju Općinskom načelniku ukoliko je naša daljnja intervencija potrebna. 

Ukoliko se ništa po tom pitanju ne poduzme, biti ćemo prisiljeni sami poduzeti mjere za uklanjanje baznih stanica, jer znamo da je to itekako moguće. Imamo argumente, volju i resurse. Moralna je obveza svakog štititi i zaštititi najmlađe uzraste, na ovaj ili onaj način. Zato hoćemo da se konkretna prijetnja na koju možemo utjecati, što prije neutralizira i prevenira”, poručili su iz Živog zida.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram