Povežite se s nama

Vijesti

150.000 kuna Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu za znanstvene projekte

Objavljeno

na


Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci prošlog tjedna održano je svečano potpisivanje ugovora o znanstvenim projektima. Riječ je o 9 projekata koji se provode na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a bave se recentnim temama iz turizma. Ovo je 4. ciklus ovakvog financiranja i iznosi 150 tisuća kuna.

Ugovore su potpisale rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana s 9 voditeljica znanstvenih projekata, kojima je odobreno financiranje.

”Sveučilište u Rijeci sva sredstva koja mu budu doznačena za znanost raspoređuje svojim sastavnicama. Upravo je u tijeku evaluacija gdje će biti distribuiran iznos od 6 milijuna kuna. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu započeo je prvi među ostalima ovakvo dodatno financiranje projekata koji prolaze istu, sveučilišnu evaluaciju. Ovakvoj dobroj praksi priklonile su se još neke sastavnice, a vjerujemo da će ovo postati model dodatnoga financiranja za sve sastavnice Sveučilišta. Slijedimo cilj da se povećaju izdavanja za znanost i da ona dosegnu barem 1 % od bruto domaćeg proizvoda, ako već ne 2 %, što bi bilo dostatno. Svi projekti za koje danas potpisujemo ovo financiranje imaju vrlo inovativnu notu i FMTU je jedinstvena institucija u Hrvatskoj koja se na ovakav, znanstveni način bavi proučavanjem turizma. Taj se fakultet promovira ne samo kao rasadište vrsnih kadrova u turizmu, već i kao baza znanstvenih istraživanja turističkih fenomena. Ovi projekti svi problematiziraju recentne, aktualne probleme i pojave u turizmu, kroz zaista zanimljive teme”, kazala je rektorica Prijić Samaržija, čestitala voditeljicama projekata, dekanici Smolčić Jurdani i članovima projektnih timova, zaključujući kako je od iznimne važnosti problematizirati i istraživati aktualne pojave u turizmu, u skladu sa sveučilišnom strategijom, jer je turizam, kako i jedna od glavnih gospodarskih grana Republike Hrvatske, tako i jedna od osnova pametne specijalizacije.

”Svi projekti za koje danas potpisujemo ugovore vrlo uspješno spajaju znanstveno istraživanje i teoriju s problemima koji nastaju u praksi. Nakon 2 godine, po okončanju provedbe projekata, planiramo organizirati jedna skup, gdje bi ti projekti i njihovi rezultati istraživanja mogli na adekvatan način biti predstavljeni zajednici i javnosti. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu može pružiti relevantne podloge za donošenje novih politika u turizmu, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Planiramo i iduće godine na ovaj način poticati naše najbolje znanstven projekte te se nadamo da ćemo biti u mogućnosti izdvojiti i veće iznose za financiranje. Zahvaljujem ovih putem rektorici i Sveučilištu, koje nam je pomoglo u ovoj realizaciji te osiguralo potporu i infrastrukturu. Želim također zahvaliti prof. dr. sc. Edni Mrnjavac, voditeljici ove aktivnosti na FMTU-u i prof. dr. sc. Helgi Maškarin Ribarić, prodekanici za znanstvenu i stručnu djelatnost. Intencija je ovih projekata da se u njih uključi rad poslijedoktoranada te da se uvede element internacionalizacije, a sve sukladno strategiji Sveučilišta. Jer, Sveučilište je jako, koliko su jake njegove sastavnice, a jedino zajedno možemo postizati značajnije rezultate. Čestitam voditeljicama i članovim projektnih timova!”, zaključila je dekanica Smolčić Jurdana.

Linija financiranja znanstveno-istraživačkih projekata uz potporu Sveučilišta u Rijeci pokrenuta je 2015. godine. Do sada je, u četiri ciklusa, financiranje odobreno za ukupno 27 projekata, a godišnje se u ovu svrhu izdvaja 150.000 kn. U 2017. godini ovaj model financiranja projekata prihvatile su još dvije sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Izvrsni rezultati poticaj su da se u sljedećoj akademskog godini ovakav model financiranja objedini i unificira na razini cijelog sveučilišta.

Ovom linijom financiranja projekata Sveučilište potpomaže realizaciju ciljeva Strategije za razdoblje  2014. – 2020.,  posebice  u smislu pametne specijalizacije, a kako bi se osnažila znanstvena osnova Sveučilišta Rijeci i razvijao njen potencijal uzimajući u obzir europske i svjetske trendove, čime se potiče se kreativnost, inovativnost i mobilnost kao temeljne poluge pomicanja granica ljudskog znanja.

Posebni cilj odobrenih znanstvenih projekata jest provođenje znanstvenih istraživanja, uvažavajući aktualne globalizacijske i održive trendove, radi unaprjeđenja teorijskih spoznaja i spoznaja aplikativne naravi, kroz multidisciplinarna, interdisciplinarna i transdisciplinarna istraživanja. Ovako postavljeni ciljevi značajni su za znanstveni razvoj Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i približavanje krugu najviše rangiranih učilišta te vrste u Europi, kako bi u budućnosti Fakultet preuzeo ulogu stvarnog lidera u znanstvenim istraživanjima u turizmu, javlja Sveučilište.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže