Povežite se s nama

Crna kronika

3595 kaznenih djela, 79 milijuna kuna štete i 28 poginulih u 2014. godini

Objavljeno

na
Na danas održanoj konferenciji za novinare javnosti je prezentirano Izvješće o radu  Policijske uprave primorsko-goranske za 2014. godinu.

Konferenciji je nazočila načelnica Policijske uprave Senka Šubat sa suradnicima, a prezentaciju podataka o stanju sigurnosti održala je Mirjana Kulaš, voditeljica Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

U 2014. godini zabilježeno sveukupno 3.595 kaznenih djela ili 24,1% manje u odnosu na 2013. godinu. Sveukupna razriješenost kaznenih djela je 61,6%. Prijavljen je 1.271 počinitelj.

Materijalna šteta se procjenjuje na oko 78.858.396,00 kuna, a za 8,8 % je veća u odnosu na  godinu ranije.

Uobičajeno, i u 2014. godini u ukupnom kriminalitetu, najveći udio od 79,8 % imaju kaznena djela iz  domene općeg kriminaliteta.  Ipak, u odnosu na prethodnu godinu i  u ovoj domeni je zabilježen pad od 12,9 %, a najbrojnija su kaznena djela protiv imovine, i to krađe (2,8 % manje) i provalne krađe (31,3 % manje). Također je zabilježen pad i tzv. drskih krađa za 15,6 % te razbojništava za 26,7 %.

Nadalje, evidentirano je 58 kaznenih djela protiv života i tijela (18,4 % više u odnosu na 2013. godinu), od čega je 57 kaznenih djela ili 98,3 % razriješeno.

Tijekom 2014. godine evidentirano je 79,6 % više kaznenih djela iz područja kazneno-pravne zaštite djece i obitelji, od kojih najveći porast odnosi na povredu dužnosti uzdržavanja. Ovi podaci pokazatelj su povećane aktivnosti policije, ali i veće senzibilizacije, odnosno prijava građana vezanih za ovu problematiku.

Kada se radi o kaznenim djelima koja su počinile maloljetne osobe najbrojnija su kaznena djela imovinskog kriminaliteta.

Evidentirano je 296 ili 65 % manje kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta , od kojih je 99 % rasvijetljeno. Materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima manja je za 28,3 % u usporedbi s materijalnom štetom u 2013. godini. Najviše je kaznenih djela računalne prijevare (98 kaznenih djela) te potom neisplate plaća (29 kaznenih djela).

Iz domene organiziranog kriminaliteta evidentirano je 55,5 % manje kaznenih djela, od kojih je najveći broj kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari  te kaznenih djela iznuda. Razriješenost u ovoj domeni kriminaliteta je 103,9 %.

I u domeni kriminaliteta droga zabilježen je pad od 12,5 %. Rasvijetljeno je 99 % kaznenih djela za koja je prijavljeno 139 počinitelja. Ukupno je oduzeto 108.028,4 grama marihuane,  587,08 grama heroina, 406,02 grama hašiša, 56,67 grama kokaina, 1077,57 grama amfetamina, 463,1 grama MDMA, 65 grama opijuma, 1.074 komada benzodijazepina, 80 ml otopine metadona,  15 doza LSD, 299 biljaka i 176 grama sjemenki indijske konoplje te više desetaka komada da raznih tableta, otopina i drugih nedozvoljenih tvari.

Što se tiče sigurnosti prometa, u protekloj godini dogodile su se 3 184 prometne nesreće ili 3 % manje u odnosu na godinu ranije. U tim nesrećama smrtno je stradalo 28 osoba, a ozlijeđena je 1.013 osoba i to: 234 osobe s teškim i 779 s lakšim ozljedama. Pod utjecajem alkohola bilo je 7,2 % sudionika prometnih nesreća. I u 2014. godini na najčešći uzrok prometnih nesreća bile su greške vozača, i to: vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima, zatim nepropisna vožnja unazad i vožnja na nedostatnoj udaljenosti.

Na graničnim prijelazima zabilježeno je za 6,4 % više prelazaka nego u 2013. godini. Najveći promet je ostvaren je preko kopnenih graničnih prijelaza, zatim u zračnim lukama te na kraju na pomorskim graničnim prijelazima. U pokušaju ilegalnog prelaska državne granice zatečeno je 190 stranih državljana, što je za 60,6 % manje u odnosu na prethodnu godinu. Najviše pokušaja ilegalnog prelaska granice zabilježeno je na području Postaje granične policije Rupa, i to od državljana Albanije, Eritreje i Afganistana.

U protekloj godini pomorska policija je poduzela niz mjera i radnji radi povećanja sigurnosti na moru. Tako je zabilježeno 1.008 prekršaja iz Pomorskog zakonika, 160 prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, ali i više drugih prekršaja.

Nadalje, zabilježeno je  5 % manje prekršaja iz domene javnoga reda i mira od kojih su najbrojniji prekršaji odavanje pijanstvu na javnom mjestu, a zatim vika i svađa te tuča. Za prekršaje iz javnog reda i mira prijavljeno je 2.465 počinitelja od kojih je 15,3% povratnika. Pod utjecajem alkohola prekršaji su počinjeni u 44,1%  slučajeva.

Također, zabilježeno je 7 687 ostalih prekršaja, a najbrojniji su prekršaji iz Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Pomorskog zakonika.

Po završetku prezentacije prisutnima se obratila načelnica Šubat, koja je naglasila vrlo dobru suradnju s građanima pa tako i prilikom razrješenja kaznenih djela kao što su razbojništvo na području Čavli te teške krađe provaljivanjem u stambene objekte na području III. policijske postaje Rijeka, Crikvenica, Delnice i Opatija. Uz to, naglasila je dobar operativno-preventivni rad policije na terenu, a što se očituje i u smanjenju prekršaja narušavanja javnog reda i mira. Dobrom pripremom i proaktivnim pristupom sprječavaju se teže protupravne radnje, posebice one s elementima nasilja.

Stanje sigurnosti u 2014. godini na području Policijske uprave primorsko-goranske, načelnica Šubat je ocijenila  zadovoljavajućim. Posebno je istaknula važnost preventivnih programa koji se provode na području Policijske uprave, niza edukacija djece i građana te ciljanih skupina, poput zaposlenika u poštama ili u turizmu, ali i kontinuirane edukacije svih dobnih skupina u cilju povećanja sigurnosti u prometu. Pri tom je naglasila  veliku podršku odgojno-obrazovnih i drugih institucija s kojima policija surađuje.

Također, u cilju razvoja suradnje i povjerenja s građanima načelnica je izdvojila prilagođavanje rada šalterskih službi te dobro prihvaćene projekte Ministarstva unutarnjih poslova, mobilni šalter i tzv. mobilni kofer kojima se građanima u blizini njihovih domova omogućava rješavanje upravnih poslova.

Kao neke od najznačajnijih prioriteta u narednom razdoblju navela je rad na suzbijanju koruptivnih kaznenih djela, kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i kaznenih djela protiv imovine, s naglaskom na provalnim krađama. Također, navela je nastavak aktivnosti u cilju nulte tolerancije na nasilje.

Na kraju svog obraćanja načelnica Šubat se zahvalila građanima i predstavnicima medijima na dosadašnjoj suradnji  i korektnom praćenju rada policije.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram