Povežite se s nama

Vijesti

6,6 milijuna kuna za socijalu i zdravstvo

Objavljeno

na
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel potpisao je s predstavnicima ustanova i udruga iz područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, 6,6 milijuna kuna vrijedne ugovore za financiranje njihovih projekata i programa. Radi se o dijelu programa i projekata odabranih temeljem javnog poziva, vrijednih 4,1 milijun kuna te ugovoru za financiranje Pučke kuhinje, temeljem Zakona o Crvenom križu, vrijednom 2,5 milijuna kuna.

Grad Rijeka s ustanovama i udrugama potpisnicima ugovora njeguje dugogodišnju suradnju, tijekom koje je osmišljen niz projekata i programa namijenjenih unapređenju zdravstvene zaštite i socijalne skrbi građana Rijeke.

“Mnogi od ovih programa, od kojih se neki provode desetljećima, bili su u trenutku pokretanja jedinstveni u Hrvatskoj, a svim je programima, bez obzira na to koliko se godina provode, zajedničko to što osiguravaju razinu zdravstvene zaštite i socijalne skrbi iznad državnog standarda,” rekao je gradonačelnik Obersnel izražavajući nadu kako će predviđena financijska sredstva predstavljati značajan poticaj u radu ustanova i udruga. Posebice se zahvalio predstavnicima civilnog sektora, čiji je rad od neprocjenjive važnosti za čitavo društvo.

Najvrjedniji potpisani ugovor u iznosu od 2,5 milijuna kuna odnosi se na financiranje Pučke kuhinje, temeljem Zakona o Crvenom križu. Program Pučke kuhinje, u sklopu koje se dnevno podijeli oko 520 obroka, provodi Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Ostali projekti i programi vrijedni ukupno 4.112.000,00 kuna financiraju se temeljem godišnjeg Poziva za prikupljanje ponuda za projekte/programe u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2015. godini. Radi se o dijelu projekata i programa koji se podupiru na taj način, budući da Grad Rijeka temeljem javnog poziva u 2015. godini, za financiranje ili sufinanciranje 86 projekata i programa u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi izdvaja ukupno 5.682.888,00 kuna.

S ciljem potpore kvalitetnijem životu osoba treće životne dobi, s Maticom umirovljenika Rijeka potpisani su 676 tisuća kuna vrijedni ugovori za financiranje ručkova za umirovljenike, financiranje klubova starijih osoba, dok su s Domom za starije osobe Kantrida potpisani ugovori vrijedni ukupno 940 tisuća kuna za financiranje usluge pomoći i njege za starije osobe, te financiranje klubova starijih osoba, koji djeluju duže od 20 godina.

S Domom zdravlja Primorsko-goranske županije potpisani su ugovori vrijedni 700 tisuća kuna, za financiranje prehrane dojenčadi, kroz Savjetovalište za prehranu dojenčadi, program koji postoji od davne 1957. godine te financiranje mobilnih timova palijativne skrbi, koji godišnje skrbi o više od 500 pacijenata.

Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka (U.Z.O.R.) podupire se s 671 tisuću kuna, namijenjenih sufinanciranju triju programa uvrštenih među najkvalitetnije u Hrvatskoj. Radi se o programu Savjetovališta i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, psihosocijalnim tretmanima počinitelja nasilja u obitelji te radu s kazneno prijavljenim mladima uključujući povremene uzimatelje droge – eksperimentatore.

S Udrugom osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka potpisan je se ugovor vrijedan 270 tisuća kuna, kojim se financira prijevoz šestero djece do Centra za rehabilitaciju “Fortica” u Kraljevici, i natrag.

S Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potpisan je ugovor vrijedan 115 tisuća kuna kojim se sufinancira program primarne prevencije ovisnosti Trening životnih vještina, dok je za programe Udruge Terra namijenjene prevenciji razvoja ovisnosti kod rizičnih skupina mladih osigurano 160 tisuća kuna.

Što se tiče zaštite beskućnika, za Prihvatilište za beskućnike u organizaciji Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene građane “OAZA”, osigurano je 500 tisuća kuna, dok je za Prihvatilište za beskućnike “Ruže Sv. Franje”, koje je pokrenuo Franjevački svjetovni red Mjesnog društva Trsat, osigurano 80 tisuća kuna.

Ugovore su potpisali predsjednik Matice umirovljenika Rijeka Aldo Soldatich, ravnateljica Doma za starije osobe Kantrida Marija Maras, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša, predsjednik i potpredsjednica Udruge za zaštitu obitelji U.Z.O.R. Danijel Antunović i Paula Bogović, predsjednica Udruge Terra Ilinka Serdarević, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović, predsjednik Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Miljenko Mišljenović, predsjednik Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe OAZA Dejan Travica, Miroslav Pelčić iz Franjevačkog svjetovnog reda te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Marija Vičić.

Grad Rijeka

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram