Povežite se s nama

Vijesti

ACI u 2022. ostvario prihode od 247 milijuna kuna, najviše u 40 godina dugoj povijesti tvrtke

Objavljeno

na

Uprava ACI-jaNajveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ACI d.d., u 2022. godini ostvario je ukupno 247,2 milijuna HRK poslovnih prihoda, što predstavlja rekordne rezultate u 40 godina dugoj povijesti tvrtke. Prema nerevidiranom izvješću o rezultatima poslovanja, EBITDA Društva u proteklom je razdoblju dosegla vrijednost od 101 milijuna HRK, što je porast od 21% u odnosu na godinu ranije. Tijekom 2022. godine u sustav marina uloženo je ukupno 58,4 milijuna kuna, što predstavlja samo jedan u nizu postignutih strateških iskoraka u navedenom razdoblju.

„Poslovna godina 2022. za ACI je bila izazovna u više segmenata, posebice s obzirom na potrebu balansiranja učinaka rasta inflacije te rasta troškova energenata, roba i usluga, ali i povećanog obujma posla u marinama. Ovogodišnji poslovni rezultati odraz su dugogodišnjeg zajedničkog rada i truda svih naših kolega te odluka koje smo zajedno donosili. Slijedom ostvarenih rezultata i promišljanja o daljnjim razvojnim ciljevima, tijekom zadnjeg kvartala usuglašen je plan poslovanja za sljedeću poslovnu godinu. Ove godine, jubilarne 40. godine od ACI-jeva osnutka, očekujemo nastavak povećane potražnje za našim uslugama te, bez obzira na i dalje izazovne uvjete uzrokovane inflacijom, nastavak stabilnog poslovanja“, poručio je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

Sukladno planovima i postavljenim poslovnim ciljevima, prihodi od prodaje u 2022. godini iznosili su 238,7 milijuna kuna te su za 33,1 milijuna viši u odnosu na godinu ranije, a rast je zabilježen u svim marinama sustava. U prethodnoj je godini tako najveći rast zabilježen od usluge dnevnog i godišnjeg veza s udjelom od 75% u ukupnom povećanju. Poslovna jedinica s najznačajnijim rastom je ACI marina Korčula, u koju je godinu ranije izvršeno i 25 milijuna kuna vrijedno ulaganje u rekonstrukciju lukobrana, a u proteklom je razdoblju upravo ondje zabilježen rast od preko 5,2 milijuna kuna.

Daljnja značajna ulaganja, od ukupnih 58,4 milijuna HRK, u prethodnoj godini odnose se na djelomičnu rekonstrukciju ACI marine Dubrovnik, kao i radove na adaptaciji apartmana u marinama Rab i Milna te izvođenje brojnih drugih infrastrukturnih radova. Ulaganja su posljedično rezultirala povećanjem prihodovne strane Društva. Tvrtka je tako u promatranom razdoblju zabilježila porast prihoda za 34,6 milijuna kuna, a ostvarena neto dobit iznosila je 25,6 milijuna HRK.

Pozitivni rezultati poslovanja odraz su, kako promišljenih odluka i pravovremenih reakcija na zbivanja na tržištu te globalne rizike, tako i dugogodišnjeg zajedničkog rada te produktivne suradnje Uprave i zaposlenika. Stoga je Uprava tvrtke tijekom protekle godine održala nekoliko sastanaka s predstavnicima sindikata što je rezultiralo potpisivanjem Aneksa Kolektivnog ugovora iz 2019. godine čime su povećana dosadašnja prava svih radnika i to prvenstveno kroz povećanu osnovicu plaće te podizanje koeficijenta složenosti poslova. Osnovica plaće zaposlenicima je povećana već za prosinac 2022. godine.

U 2023. godini ACI će težiti daljnjem ostvarenju postavljenih ciljeva što ponajprije znači nastavak ulaganja u marine, s posebnim naglaskom na izgradnju buduće ACI marine Rijeka. Podsjetimo, marinu će graditi zajednička tvrtka ACI – GITONE, a riječ je o najvećoj investiciji u nautički turizam u povijesti Republike Hrvatske. Do kraja 2023. godine Društvo planira donijeti i Strategiju održivog razvoja ACI-ja za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Strategija će sadržavati Akcijske planove, kojima će se operacionalizirati strateški ciljevi Društva; unapređenje kvalitete usluga te nove akvizicije.

Naposljetku, najveći fokus tvrtke i dalje ostaje na aktivnostima vezanim uz produljenje koncesijskih ugovora koji u najvećoj mjeri ističu 2030. godine, navodi se u priopćenju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže