Povežite se s nama

Vijesti

Albanski veleposlanik posjetio Rijeku

Objavljeno

na
Veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Nj.E. gospodin Ilir Melo posjetio je Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku. U sjedištu županije primili su ga župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima.

Glavni razlog  posjeta veleposlanika je nastojanje  da se, uz suradnju na nacionalnom nivou,  potakne suradnja između Albanije i Hrvatske i na nivou regija.

Albanija suradnju s Republikom Hrvatskom smatra izuzetno važnom, osobito cijeneći  njezino iskustvo vezano uz europske integracije stečeno na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Za Albaniju, koja se na tom putu sada nalazi, iskustvo regionalne i lokalne samouprave  u Hrvatskoj također može biti od neizmjernog značaja, istaknuo je u svom obraćanju veleposlanik Melo. Zato je predstavnicima Županije i Grada obećao podršku inicijativama za uspostavu suradnje s albanskim regionalnim i lokalnim jedinicama.

Župan Komadina i gradonačelnik Obersnel veleposlanika su upoznali s glavnim značajkama županije i Rijeke. Župan je posebno istaknuo važnost  geostrateškog položaja županije, potrebu boljeg prometnog povezivanja regije, pri čemu je poseban značaj dao izgradnji infrastrukture, od Hrvatske kroz  Crnu Goru i dalje te dio kroz Sloveniju. Bolja prometna povezanost osigurala bi jaču gospodarsku suradnju na koju se također osvrnuo u izlaganju. Osvrnuo se i na aktivnosti na  projektu zaštite Jadranskog mora od iznenadnog onečišćenja, u okviru kojega sudjeluju i partneri iz Albanije.

Gradonačelnik Obersnel je u svojem dijelu izlaganja, u kojem je značajnu  pažnju posvetio mogućoj suradnji luka i lučkih uprava, između ostalog spomenuo svojevremeno uspostavljene kontakte Rijeke i Drača, te želju da se kontakti obnove.

Veleposlanik Melo je posjet Županiji i Rijeci iskoristio i kako bi domaćinima  predstavio nekoliko strateških interesa Albanije, među kojima je Jadransko-jonski autoput te Jadransko-jonski plinovod, ali i turizam, vezano uz koji je predložio ne samo razmjenu iskustava već i suradnju na izradi strategije razvoja turizma cijele regije.

Primanju su bili nazočni i predstavnici Vijeća albanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te Zajednice vijeća Albanaca PGŽ i Vijeća albanske nacionalne manjine za Grad Rijeku.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram