Povežite se s namaNakon niza stabilnih te vrlo toplih i vrućih dana, subota je donijela lokalne nestabilnosti u PGŽ. Već je petak bio izrazito sparan, no nisu zabilježene oborinske aktivnosti.

Tijekom subote atmosfera se dodatno destabilizirala pa je u rano poslijepodne na području Ćićarije nastao olujni oblak uz pljuskove s grmljavinom koji se brzo proširio na Gorski kotar, ali i na riječko područje te je gotovo na cijelom području zabilježena kiša.

Sve je trajalo dosta kratko pa se već kasnije poslijepodne vratilo sunce, iako je prema večeri do granice sa Slovenijom stigla još jedna oborinska porcija koja se do Rijeke raspala.

Unatoč nestabilnostima najviša dnevna temperatura u Rijeci nije se previše razlikovala od one u petak. U oba slučaja izmjeren je 31°C. Isto vrijedi i za Rab. Tijekom petka i subote topliji je bio Mali Lošinj s 32°C. Subotnje nestabilnosti nisu ostavile traga ni u Gorskom kotaru. Najviša dnevna temperatura u Pargu iznad Čabra iznosila je 27°C, što je više za 2°C u odnosu na petak.

Vrlo slično vrijeme, vrlo toplo ili vruće u Gorskom kotaru te vruće na Kvarneru nastavit će se sve do srijede, a neće postojati niti neka znatnija mogućnost za pljuskove.

Prema najnovijim prognostičkim materijalima u srijedu će uslijediti jača promjena s kojom će temperatura osjetno pasti, a neće se oporaviti niti do kraja tjedna. Radit će se o prolasku hladne fronte koja će s pripadajućom ciklonom donijeti kišu i pljuskove s grmljavinom te osjetni pad temperature zraka.

Kiša i pljuskovi bit će mogući tijekom srijede i četvrtka, a zatim će se od petka vrijeme stabilizirati. Zapuhat će bura na Kvarneru i sjeveroistočnjak u gorju koji tijekom četvrtka mogu imati i olujne udare. Sve to jamči i osjetan pad temperature zraka, najmanje 5 do 10°C, ponegdje i veći, a s burom će se i more osjetnije rashladiti, javlja RiMeteo.