Povežite se s nama

Vijesti

Temperature bi ovog tjedna na Kvarneru mogle ići ispod nule

Objavljeno

na

Photo: Goran Kovacic/PIXSELLNakon kišovitog vikenda, tijekom kojeg je osobito na riječkom području pala i obilnija kiša, s početkom novog tjedna oborine su oslabjele, jer je i ciklona odmaknula dalje na istok.

Nakon nje već je započeo pritjecati malo hladniji zrak, a glavnina hladnoće tek se očekuje od srijede. U utorak će se ciklona iz Sredozemlja premjestiti u južni Jadran, a istovremeno će nad Skandinavijom jačati anticiklona.

Ta će razlika u tlaku stvoriti buru koja će na istočnim predjelima Kvarnera čak i biti olujna s orkanskim udarima, zbog čega je DHMZ kroz sustav meteoalarm izdao narančasto upozorenje za riječku regiju koje kaže: Olujni i orkanski udari bure. Srednja brzina vjetra 40-75 km/h; Najjači udari vjetra > 120 km/h. Za Kvarner i Kvarnerić izdano je čak i crveno upozorenje za udare i do 130 km/h.

Nepovoljan položaj ciklone za oborine znači da će na Kvarneru oborine biti rijetke, a možda ih čak i neće ni biti. Eventualno nešto kiše mogu vidjeti istočni predjeli bliži gorju, u kojem se očekuje i nešto snijega, osobito u utorak i dio srijede.

Slabljenje bure u srijedu s popunjavanjem ciklone, a u drugom dijelu dana će se na Kvarneru većinom i razvedriti, u gorju kasnije navečer.

Ciklona s juga Jadrana povući će zbog svoje jačine i dosta hladnoće koja će se spustiti po prednjoj (istočnoj) strani anticiklone nad Skandinavijom. Zbog toga se od srijede očekuje jači pad temperatura koje u četvrtak i petak ujutro i na Kvarneru mogu imati negativan predznak ili biti blizu nuli, dok se u gorju očekuje i deblji minus. Postojat će mogućnost i za pojavu mraza.

Temperature će prolazno potonuti ispod prosjeka za studeni, ali to ne znači da nam prijete rekordi, jer primjerice da bi pao riječki apsolutni minimum za studeni, temperatura treba pasti ispod -4.5°C, a to se teško može dogoditi. Isto vrijedi i za Parg i -13.4°C.

Hladnije od prosjeka bit će vrlo kratko, jer izgledno je da će temperature početkom prosinca biti u porastu, javlja RiMeteo.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram