Povežite se s nama

Kultura

Dodijeljena Književna nagrada Drago Gervais za 2019. godinu

Objavljeno

na


U Gradskoj vijećnici održano je svečano uručenje Književne nagrade Drago Gervais za 2019. godinu.

Književna nagrada za najbolje neobjavljeno književno djelo dodijeljena je Branimiru Dropuljiću za rukopis Kosine, a nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini Mariji Trinajstić za knjigu Cimbuja.

Riječ je o jednoj od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj koju s ciljem poticanja književnog stvaralaštva Grad Rijeka dodjeljuje, a Gradska knjižnica provodi svake dvije godine. Povjerenstvo u sastavu Aleksandar Mijatović, Ivica Prtenjača, Vlado Simcich, Milorad Stojević i Darija Žilić razmatralo je čak 60 rukopisa u konkurenciji za nagradu za najbolje neobjavljeno književno djelo te 7 prijedloga tiskanih knjiga za nagradu za najbolje objavljeno književno djelo na nekome od idioma čakavskog narječja, objavljeno u protekle dvije godine (2017. i 2018.).

Nagrade je uručio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je izrazio zadovoljstvo što je posljednjih godina nagrada Drago Gervais prepoznata na razini Hrvatske.

„Time smo postigli cilj zbog kojeg je i pokrenuta Književna nagrada Drago Gervaisu – s jedne strane, odali počast Gervaisu kao velikom pjesniku i književniku, a s druge strane motivirali čitav niz pjesnika i pisaca da se prijave za nagrade i na taj način popularizirani književno stvaralaštvo“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

U gradu koji će se 2020. zvati Europskom prijestolnicom kulture, dodao je, upravo je ova nagrada jedinstven način poticanja i očuvanja književnog stvaralaštva, posebice njegujući čakavsko narječje kao velik dio kulturne baštine kojom se Rijeka i čitav ovaj način kraj uistinu ponosi.

Kako je istaknuo predsjednik Prosudbenog povjerenstva dr. Aleksandrar Mijatović, povjerenstvo je ocijenilo kako rukopis „Kosine“ u razbija predrasudu o komornosti i klaustrificiranosti poezije koja se suzdržava od svakoga angažmana, otupljujući autokontekstualizacijom svoju kritičku oštricu. Time bi se zanemarilo da lirski iskazi nemaju ulogu stvaranja fikcionalne stvarnosti, već upućuju na samu aktualnost, potičući njezino drugačije viđenje i razumijevanje.

Zahvalivši se na dodjeljenoj nagradi, Dropuljić je izrazio zadovoljstvo što je upravo rukopis poezije pobijedio na natječaju koji uključuje sve književne rodove.

„Poezija je dominantan način moje komunikacije s ljudima, tako da je ovo priznanje za mene ne samo kao pjesnika, veći i kao čovjeka“, kazao je Dropuljić.

U kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskoga narječja hrvatskoga jezika dobitnik je zbirka pjesama Marije Trinajstić „Cimbuja“, u izdanju Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“.

Cimbuja je pjesnička zbirka opatijske pjesnikinje Marije Trinajstić (1944). Zbirka je opremljena predgovorom Jasne Gržinić i bio-bibliografskom bilješkom o autorici. Zbirka je podijeljena na cikluse nejednake duljine: „Kamik cvate“, „Nemoj mi zamerit“, „Na križišću“, „Jubavni senjali“, „Lungomare“, „Zviri i piri“. Dio pjesama je akcentuiran. Pjesme su u vezanom i slobodnom stihu, a različita metrička, ritmička versifikacijska rješenja upućuju na gipkost, elastičnost ovog čakavskog podsustava govora. Evokacijom širokog spektra duševnih stanja, ambijenta, ugođaja, razvojem smjele metaforike, tvorbom asocijativnih nizova, autorica istražuje značenjske i stilske mogućnosti liburnijske čakavštine. Zvukovno-značenjski razglobljeni ili iščašeni sklop gradi se iz neusklađene istovremenosti zvukovnih bliskosti i značenjskih suprotnosti.

Veliki ponos što je upravo ona, kao prva Opatijka, dobitnik ovogodišnje nagrade istaknula je Marija Trinajstić.

„Pjesništvo ne prepoznaje jezik, jezik je u funkciji zamišljaja utisaka i otisaka vremena i u tom smislu se razvija i tom smislu nalazimo jezik kojim ćemo te svoje zamišljaje predstaviti. U ovoj knjizi to je moj opatijski čakavski jezik i drago mi je da sam uspjela u tome“, kazala je Trinajstić.

Dijelove nagrađenih zbirki pročitala je Jelena Lopatić, prvakinja drame HNK Ivana pl. Zajca. U prigodnom programu nastupili su Marin Bilić i Massimo Brajković, učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke.

Dodjeli nagrade prisustvovali su i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, članovi Prosudbenog povjerenstva, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke te predsjednik Odbora Književne nagrade Drago Gervais Ivan Šarar.

Književna nagrada Drago Gervais utemeljena je u počast književniku Dragi Gervaisu, čije je ime i djelo znak ovog kulturnog podneblja. Nagradu je ustanovila bivša Općina Rijeka 1961. godine kao najviše književno priznanje našeg kraja.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže