Povežite se s nama

Mozaik

Dokumentarac “Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina” u četvrtak na Kozali

Objavljeno

na


U četvrtak 1. listopada u 19:30 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2) nastavlja se s programom Film u kvartu u organizaciji Inicijative za kvart i uz potporu Udruge Liburnia Film Festival, u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Film koji će se gledati ovog četvrta dokumentarac je “Teatar Chaplin – tragikomedija u četiri čina” redatelja Zorana Kreme iz 2012. godine. 

Dokumentarac govori o grupi mladih Roma koji su pod vodstvom Nasera Sokolija odlučili osnovati prvi amaterski romski teatar u Europi, neki kažu i u svijetu. Film istražuje motivaciju u pozadini ove neobične inicijative, te razne peripetije prilikom stvaranja nove predstave i prvih međunarodnih nastupa van države. Glavni lik ovog filma je sanjar koji, kao i junaci klasičnih tragedija, u sebi nosi tragičnu krivnju. Tako ovaj film postaje i priča o njemu, ispričana u formi tragedije, koja se nametnula sama po sebi. Prema definiciji, tragedija se sastoji od četiriju glavnih dijelova: prologa (grč. prologos, riječ, govor na početku, predgovor), epizodija (grč. episodion, naknadni ulazak glumca prema koru), koji je označavao dijaloški dio između korskih pjesama, stazima (grč. stasimon, stajaća pjesma kora), tj. korske pjesme između dijaloških dijelova, i eksode (grč. eksodos, izlazak), koji označava izlaznu pjesmu kora na kraju tragedije. Svi će se ovi dijelovi moći prepoznati u filmu, no jednako će tako vrlo brzo biti jasno da je Nasera, ovaj romski teatar, kao i Rome, teško podvesti pod neki teorijski ključ, usustaviti ih i objasniti. Sva sreća pa to nije ni potrebno, trebalo im je samo dati prostora da ispričaju svoju priču kroz dokumentarni prikaz sna jednog velikog sanjara. Film je na 22. Danima hrvatskog filma 2013. godine osvojio nagradu Oktavijan za najbolji dokumentarni film, a osvojio je i nagradu za najbolji dokumentarni film 3. Opuzen Film Festivala 2013. 

Na prijekciji će o filmu govoriti i sam redatelj, Zoran Krema.

Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija (mjesni odbor), škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku. 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram