Povežite se s nama

Kultura

Đorđe Jandrić u MMSU-u otvara izložbu „Hrpa Anastazija“

Objavljeno

naMuzej moderne i suvremene umjetnosti od 25. siječnja do 15. veljače ugošćuje samostalnu izložbu Hrpa Anastazija umjetnika Đorđa Jandrića, čije će otvorenje biti u petak, 25. siječnja u 19 sati.

Hrpa Anastazija još je jedna u nizu skulpturalnih manifestacija koje Jandrić već dvadesetak godina naziva Hrpama. Svoj su život započele na izložbi Instalacije održanoj 1995. u zadarskoj Galeriji umjetnina a ovaj se rad, zamišljen kao šesterodijelna i šesteromedijska intervencija u prostor MMSU- a, nastavlja na autorovu intervenciju iz 2001. godine kada je na zid crkve sv. Stošije u Zadru objesio
četiri brodska bokobrana dužine 1,5 metara.

Izložbu čini fotografija navedene intervencije, zatim 442 frotaža reljefa iste crkve te bokobrani, istovjetni onima s intervencije, slobodno postavljeni u prostor. Upotpunjena je video snimkom skulpture anđela s vrha zvonika sv. Stošije koji se okreće oko svoje osi, te zvukom brodskog motora.

Objekti postavljeni u Hrpu Anastazija tematski su vezani uz sakralni objekt (crkva svete Stošije) koji predstavlja važan moment u autorovom životu i koji je poslužio kao poticaj i okidač za redefiniranje jednog muzejskog prostora te njegovo postavljanje u novi vizualni i značenjski kontekst. Kustosica izložbe je Vilma Bartolić.

Đorđe Jandrić rođen je 1956. u Zadru. Upisao je studij arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu koji prekida 1978. kada na Akademiji likovnih umjetnosti upisuje Nastavnički odjel te studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985. i stekao zvanje profesora likovnog odgoja i likovnih umjetnosti.

Od 1981. redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoje je radove nagrađivan. Autor je više kazališnih, televizijskih i filmskih scenografija te jednog kratkometražnog eksperimentalnog filma. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Zagrebu te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Radi kao izvanredni profesor na Katedri za kiparstvo Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

25.11.2023.
Ovim putem obavještavamo korisnike kako prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. do dana 29. studenoga 2023. godine iznimno radi do 13:00 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti putem internet bankarstva ili RCC portala ovisno koju kategoriju mjesečne parkirne karte korisnici produljuju.

Fiuman Plus

Društvene mreže