Povežite se s nama

Crna kronika

Dvije žene opljačkale starca na Pećinama

Objavljeno

na


U srijedu, 14. siječnja, na području Pećina u Rijeci, dvije su mlađe ženske osobe na štetu starije osobe otuđile novac.  Ušavši u stan  77- godišnjeg Riječanina, jedna od njih je govorila oštećenom o liječenju loše cirkulacije, dok je druga  za to vrijeme iz stana otuđila novac. Vlasnici stana oštećeni su za više od 13  tisuća kuna.

Podsjećamo da su osobe starije životne dobi česta  meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje,  nepažnju ili ih dovode u zabludu.  Ove osobe dolaze u njihove stanove ili kuće predstavljajući se najčešće kao službenici mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, policije, kao razni medicinski stručnjaci ili stručnjaci za alternativnu medicinu, trgovci, inkasatori, dostavljači, organizatori raznih besplatnih promocija ili nagradnih igara, pripadnici vjerskih skupina… Ponekad prevaranti građane dovode u zabludu prikazujući tjelesne nedostatke koji u stvarnosti ne postoje (sljepoća, gluhonijemost i slično) ili se pak predstavljajući kao stradalnici požara, poplava, potresa i drugih nepogoda.

U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi i ostavljajući ih bez nadzora te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa).

Prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju, snalažljivost, odvažnost, autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju, uvredljivost u slučaju sumnje ili provjere „činjenica“ koje iznose, a isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja…

Kod prijevara je važno za istaknuti da počinitelj postupa s namjerom da sebi ili drugome pribavi imovinsku korist, dovede nekog u zabludu lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica ili da ga održava u toj zabludi, te ga time navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram