Povežite se s nama

Mozaik

Edukativni program “Secesija s tavana” u Palachu

Objavljeno

na
U organizaciji udruge “The Hauntlings” u četvrtak, 16. siječnja u 18 sati u Galeriji S.K.C. Omladinskog kulturnog centra Palach (Kružna 8, Rijeka) održat će se kulturno-edukativni program “Secesija s tavana”, koji se sastoji od prve samostalne izložbe fotografija autorice Tine Zdilar i niza predavanja istaknutih povjesničara umjetnosti s temom riječke secesije.

Ciklus fotografija pod nazivom “Secesija s tavana” autorice Tine Zdilar predstavlja svojevrsni hommage slavnoj riječkoj povijesti, točnije riječkoj secesiji, nepresušnom vrelu autoričinog nadahnuća i interesa. Izgledom i mimikom članovi udruge “The Hauntlings” vjerno uprizoruju zaboravljene porculanske lutke s kraja 19. i početka 20. stoljeća. U svojim radovima Zdilar poseže za elementima najprosperitetnijeg  i vizualno svakako dojmljivog dijela riječke povijesti  kojeg uspješno kombinira s predmetima prepuštenim zaboravu. “Izvlačeći“ secesiju s tavana autorica u svojoj prvoj samostalnoj izložbi odaje počast minulim vremenima i podsjeća na bogatu ostavštinu riječke secesije. Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2015.

Po završetku otvorenja izložbe u prostoru Galerije S.K.C. Omladinskog kulturnog centra Palach započinje kulturno-edukativni program.

U 18,30 sati mr. sc. Daina Glavočić  oživjet će vrijeme secesije predavanjem “Secesija u svakodnevnom životu” s naglaskom na arhitekturi, interijeru i uporabnim predmetima toga razdoblja. Gospođa Glavočić publici je i više nego poznata je po svojim uvijek zanimljivim i duhovitim predavanjima. Dobitnica je Nagrade za životno djelo Hrvatskog muzejskog društva u 2014. godini.

U 19 sati profesor Theodor de Canziani Jakšić nastavlja program tematski jedinstvenim predavanjem pod nazivom  “Keramika u riječkoj secesiji”. Gospodin de Canziani Jakšić jedini je povjesničar umjetnosti koji se posvetio ovoj temi, a svježinom svojeg načina predavanja uvijek iznova potiče zanimanje slušatelja.

U 19,30 sati slijedi predavanje Maje Bižaca, dipl.ing. tekstilne tehnologije na temu “Moda i odijevanje u razdoblju secesije”. Mlada dizajnerica publici je poznata po kreiranju i izradi unikatnih korzeta i povijesnih kostima. Utemeljiteljica je brenda Contessa Gothique Design.

Grad Rijeka

Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

30.08.2023.
Dana 31.08. počinju radovi na sanaciji kolnika u Ulici Tihovac. Sanacijom će biti obuhvaćeno oko 1000 kvadrata kolnika. Predviđeno trajanje radova je dva dana, ovisno o vremenskim prilikama. U vrijeme radova, na snazi će oba dana biti zabranjeno prometovanje za sva vozila od 7 do 15 sati. Mole se sudionici u prometu na poštivanje privremene prometne regulacije, i korištenje alternativnog pravca kroz Ulicu Vlade Grozdanića.

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram