Povežite se s nama

Vijesti

EPK-u zgrada Exportdrva, bit će to zadnja stanica zip linea s Trsata

Objavljeno

na
Zgrada nekadašnjeg skladišta Exportdrva na Delti, uz Mrtvi kanal, bit će iznamljena Gradu Rijeci za potrebe odvijanja programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine, potvrđeno je Novom listu iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a u sklopu programa koji će obuhvaćati cijeli niz značajnih izložbi i drugih događanja, bit će izgrađen i superatraktivni zip line, dug dva kilometra, od Trsata do Exportdrva, potvrdio je pak riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

– Riječ je lučkom skladištu koje je s vremenom izgubilo svoju prvotnu namjenu budući da su se izmijenili uvjeti i način rada odnosno poslovanja u luci. Također, riječ je o prostoru u središtu grada koji se do sad u više navrata pokazao idealnim za razna zabavna i kulturna događanja pa je tako korištenje tog prostora za potrebe programa Europske prijestolnice kulture logičan izbor, kaže Šarar, dodajući kako su eventualni radovi na samoj zgradi pod ingerencijom Lučke uprave i Ministarstva mora kao vlasnika, odnosno tijela koja upravljaju lučkim područjem.

Šarar najavljuje i da će, ukoliko koncesijski ugovor između Vlade i Grada Rijeke bude doista potpisan, biti izgrađen i zip line sa završnom stanicom u prostoru zgrade Exportdrva, što će zasigurno među Riječanima i posjetiteljima grada biti jedna od najvećih atrakcija ne samo tijekom EPK nego i u godinama nakon toga. Projekt zip linea s Trsata, kroz kanjon Rječine, do zgrade Exportdrva, definitivno se izdvaja među projektima programskog pravca Slatko i slano, a začetnik ove ideje je riječki poduzetnik Eris Marotti, koji već ima iskustva s postavljanjem zip linea u Hrvatskoj, a koji je riječku vožnju na žici osmislio na način da start bude na Trsatu, odakle bi spuštanje, pri prosječnoj brzini od oko 50 kilometara na sat, vodilo prema Katarini, a od Katarine zip line bi se, dijelom kroz kanjon Rječine i preko središta grada spuštao do zgrade Exportdrva.

Početkom prošle godine, kada je projekt najavljen, Marotti je kazao kako bi za njegovu realizaciju bilo potrebno oko dva milijuna kuna, a vrijeme potrebno za sve radove je procijenio na oko pola godine, tako da bi, u idealnim okolnostima zip line mogao profunkcionirati tijekom idućeg ljeta, javlja Novi list.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram