Povežite se s nama

Mozaik

Filmske mutacije: 12. Festival nevidljivog filma od srijede u Art-kinu

Objavljeno

na
Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma od 6. do 8. veljače u Art-kinu otvara svoju kartografiju filmskih avangardi posvećenu vizionarskim praksama filmske vampirologije katalonskog umjetnika Pere Portabelle pod naslovom GESTE UNDERGROUNDA. Kustoska politika Filmskih mutacija rizomatsko je povezivanje povijesnih filmskih avangardi sa suvremenim dispozitivima pokretnih slika, a u tom se sučelju ogleda šest desetljeća Portabellina rada u trenjima španjolskog političkog i umjetničkog krajolika.

Filmovi Pere Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da njegov rad tek sada imamo prilike vidjeti u našim kinima. Povodom otvaranja Filmskih mutacija u Rijeci, 6. siječnja u 20 sati, o Portabellinom opusu govorit će Tanja Vrvilo, filmologinja i umjetnička direktorica Filmskih mutacija.

Retrospektiva Portabellinih filmova u Art-kinu programski je raspodijeljena u tri dana prikazivanja. Prvog dana, uz uvodno obraćanje Tanje Vrvilo, predviđene su projekcije filmova Nocturno 29, Ne računajte na prste, Vampir i Katalonskipjesnici. Idućeg dana na programu su filmovi Varšavskimost, Mirótapiserija, Umbracle i Izmještanje, a posljednjeg dana Filmskih mutacija u Rijeci se prikazuju Večera, Pomognite Španjolskoj, Tišina prije Bacha i Akcija Santos. Među odabranim filmovima VapmpirCuadecuc i Umbracle predstavljaju manifestna djela katalonske avangardne vizualne, konkretne poezije koja u labirintskom undergrounduočuđuje pojavom i izvedbom Christophera Leeja.

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, filmološki projekt o politikama filmskog kustostva pokrenula je 2007. godine filmologinja i izvođačica Tanja Vrvilo s grupom utjecajnih filmologa i kustosa, autora epistolarnih eseja “Filmske mutacije: Pisma neke djece (nekoj djeci) 1960-ih” (AlexanderHorwath, NicoleBrenez, RaymondBellour, JonathanRosenbaum, Adrian Martin, Kent Jones). Tijekom jedanaest izdanja radili su filmske i kustoske programe za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu. Njihovo stalno područje istraživanja mutacije su svjetskih povijesnih filmskih avangardi i povijest japanske kinematografije koju predstavljaju nizom retrospektiva i ciklusa.

Ulaz je slobodan za sve projekcije u sklopu Filmskih mutacija.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram