Povežite se s nama

Vijesti

Flego u razgovoru s Bulc: Glavni zadatak mi je borba za izgradnju druge cijevi tunela Učka

Objavljeno

naZastupnik IDS-a u Europskom parlamentu te član Odbora za transport i turizam (TRAN) Valter Flego susreo se danas u Bruxellesu s povjerenicom EU-a za mobilnost i promet Violetom Bulc, gdje su razgovarali o realiziranim prometnim i infrastrukturnim projektima u prethodnom programskom razdoblju te konkretnim planovima Komisije za narednih pet godina, navodi se u priopćenju.

– Prvi korak u mom djelovanju putem Odbora za transport i turizam bit će borba za izgradnju druge cijevi tunela Učka te povezivanje Istarskog ipsilona sa slovenskom mrežom autocesta. S obzirom da je riječ o strateškom prekograničnom projektu, moguće je financiranje iz kohezijskog fonda. Prema riječima Bulc, hrvatska i slovenska strana moraju se dogovoriti, jer to je projekt kojim će se smanjiti kolone na granicama, omogućiti brži protok prometa te olakšati svakodnevni život ljudi uz granicu, istaknuo je Flego. 

– Svih ovih godina nisam vidio jasno definiranje prioriteta u izgradnji prometne infrastrukture. Sada očekujem da prestanemo lutati i jasno definiramo naše strateške ciljeve. Hrvatska se mora čvrsto pozicionirati jer će u protivnom ostati „slijepo crijevo“ na europskoj prometnoj karti,  naglasio je Flego dodavši da će njegov rad, „osim na dva velika projekta tunela Učka te Ipsilona, biti usmjeren i na dekarbonizaciju i smanjenje CO2 emisija u prometu jer zelene su politike apsolutni preduvjet svakog našeg budućeg djelovanja“.

– Također, priključenje Luke Rijeka na koridor Baltik – Jadran od strateške je važnosti za Hrvatsku. Riječkoj luci moramo osigurati jednak status kao ostalim sjevernojadranskim lukama. Parlament je još 2016. istaknuo važnost Luke Rijeka u europskim prometnim tokovima te pozvao Komisiju da osigura priključenje riječke luke na koridor Baltik – Jadran, zato daljnje odugovlačenje nije prihvatljiva opcija. A to će osigurati i bolje korištenje željezničkog potencijala Rijeka – Šapjane – Pivka.

Povjerenica EU-a za mobilnost i promet Violeta Bulc složila se s Flegom te naglasila važnost prometnog povezivanja i modernizacije luke, kazavši da Luka Rijeka ima velik potencijal, posebno zbog svog položaja i mogućnosti pristupa velikih brodova, što je čini konkurentnijom u odnosu na druge luke. 

S Bulc je Flego razgovarao i o problemu zastarjele željezničke infrastrukture u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi te općom sklonošću cestovnom prometu, što je je opet popraćeno većim troškovima i negativnim utjecajima na okoliš. 

– Izgradnja osnovne TEN-T mreže u Hrvatskoj je na 5-6%, u odnosu na prosjek EU koji iznosi 60%. Udio biogoriva u prometu, kao i broj električnih punionica je među najnižima u EU. Zbog veće orijentiranosti cestovnom prometu, zemlje Jugoistočne Europe bilježe i najveći broj smrtnih žrtava u prometu. Hrvatska je treća najlošija zemlja u EU po broju smrtnosti na cestama i zato je jačanje sigurnosti na cestama jedan od prioriteta mog rada u ovom mandatu, pojasnio je Flego dodavši da prema mišljenju povjerenice za mobilnost i promet, Hrvatska do sada nije pokazala interes za ovu važnu temu, stoga očekuje da hrvatska Vlada hitno promjeni svoj pristup.

– Ovdje veliku ulogu mogu odigrati kohezijski fondovi. Naime, sredstva iz kohezijskih fondova čine znatan udio u Instrumentu za povezivanje Europe (CEF), koji je ujedno i glavni mehanizam za financiranje velikih infrastrukturnih projekata, stoga se svim srcem nadam da se najave Komisije o rezanju sredstava kohezijskih fondova neće realizirati, kazao je Flego.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram