Povežite se s nama


Povodom dana oslobođenja grada Rijeke, Forum mladih SDP-a odlučio je održati akciju obilježavanja, ove za naš grad važne obljetnice. U ponedjeljak 04. svibnja na Korzu u blizini gradske vijećnice i ispred parka Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc, postavili su plakate s porukama: “Rijeka se ne stidi 3.5.1945” i “Rijeka tolerancije od 3.5.1945”.

“Gradska organizacija Foruma mladih SDP Rijeke ovom akcijom želi podsjetiti građane Grada Rijeke i sve one koji vole naš grad da su prije 70 godina jedinice Narodnooslobodilačke vojske oslobodile Rijeku od nacifašističke okupacije i posljedično dovele do njenog ponovnog ujedinjenja s maticom zemljom i njenim prirodnim zaleđem. Poruka “Rijeka tolerancije od 3. 5. 1945.” govori o multikulturalnosti Rijeke i desetljećima suživota različitih nacionalnih i vjerskih skupina na jednom prostoru, što je svakako jedna od najpozitivnijih tekovina suvremene riječke povijesti.”

“U današnje vrijeme mnogi politički faktori u Republici Hrvatskoj javno zagovaraju povijesni revizionizam i blate sjećanje na one koji su dali svoje živote za oslobođenje našega kraja i naše zemlje. Svaki zločin koji se dogodio u 2. svjetskom ratu treba podjednako osuditi, međutim nikako se ne smije zaboraviti da su ideologije nacizma i fašizma bile zločinačke u svojim temeljima i zato porukom “Rijeka se ne srami 3. 5. 1945.” želimo poručiti da smo ponosni na sve one koji su svojom žrtvom doprinjeli oslobođenju našega grada te da će dok je nas uspomena na njih uvijek biti živa, pa i usprkos nastojanjima nekih da tu uspomenu okaljaju”, rekao je Sanjin Matijević, predsjednik gradske organizacije Foruma mladih SDP-a grada Rijeke.