Povežite se s nama

Mozaik

Grobnički dondolaši razveselili mještane Jelenja

Objavljeno

na


Grobnički dondolaši krenuli su u svoj tradicionalni pohod po selima Grobinštine. Kako to nalaže tradicija prvi vikend nakon blagdana Sveta tri kralja kreće se u obahajanje i tjeranje zime te zlih duhova u općinama Čavle i Jelenje. U nedjelju prijepodne, naši čuvari grobničke baštine, razveselili su jelenjske mještane koji su ih u velikom broju dočekali i pozdravili na Trgu mlikarice u Dražicama, na kojemu su napravili svoje prvo kolo na području općine Jelenje i započeli osamnaest kilometara dugu dionicu, kako drugačije nego “na hodeć”.

Više od 60 dondolaša, što velikih, što malih, zvonili su svojim teškim zvonima i zvonjavom nastojali otjerati zimu. Nakon Dražica gdje ih je dočekalo i najviše sumještana nastavili su svoj put u Podhum, pa u Sobole, Zastenice, Grad Grobnik, Lukeže, da bi u Jelenje stigli u večernjim satima. Ove godine udruga je primila 16 novih članova, a izradila je i humanitarni kalendar.

Podsjetimo, danas su Grobnički dondolaši turistička atrakcija Grobništine i poznati su diljem Hrvatske i izvan naših granica. Dondolaše mještani dočekuju, časte i iskazuju im sve počasti svjesni njihove važnosti u dalekoj prošlosti.

Naime, dondolaši potječu od ljudi koje su angažirali vlasnici velikih stada ovaca (pa i goveda) u vrijeme kada se stoku tjeralo na ispašu u više predjele na šumske pašnjake.Nadničari su navlačili strašne maske (krabuje) i zvonili velikim zvoncima (dondolali) tjerajući zvijeri (vuka, risa i medvjeda) od stada stoke. Legenda kaže da su tako opremljeni Grobničani odigrali i presudnu ulogu u boju s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, pa i u kasnijim bitkama s Osmanlijama. No ostavimo legende i povijesne priče, i poželimo Grobničkim dondolašima da potraju onoliko koliko traju legende o njima, a kao organizirana grupa djeluju od 2000. godine.

Jelenje.hr

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

07.12.2023.
8.12.2023. u vremenskom trajanju od 7:00 sati do 16:00 sati izvodit će se radovi na sanaciji kolnika u Ulici Vrlije kč.br 3 i 5, odnosno (od raskrižja Glavanićeva ulica – Vrlije – Put Bože Felkera do raskrižja Vrlije – Ulica Slavka Krautzeka). Vozila će moći prometovati Ulicom Put Bože Felkera prema Trgu Viktora Bubnja.

Fiuman Plus

Društvene mreže