Povežite se s nama

Mozaik

Grobnički dondolaši razveselili mještane Jelenja

Objavljeno

na
Grobnički dondolaši krenuli su u svoj tradicionalni pohod po selima Grobinštine. Kako to nalaže tradicija prvi vikend nakon blagdana Sveta tri kralja kreće se u obahajanje i tjeranje zime te zlih duhova u općinama Čavle i Jelenje. U nedjelju prijepodne, naši čuvari grobničke baštine, razveselili su jelenjske mještane koji su ih u velikom broju dočekali i pozdravili na Trgu mlikarice u Dražicama, na kojemu su napravili svoje prvo kolo na području općine Jelenje i započeli osamnaest kilometara dugu dionicu, kako drugačije nego “na hodeć”.

Više od 60 dondolaša, što velikih, što malih, zvonili su svojim teškim zvonima i zvonjavom nastojali otjerati zimu. Nakon Dražica gdje ih je dočekalo i najviše sumještana nastavili su svoj put u Podhum, pa u Sobole, Zastenice, Grad Grobnik, Lukeže, da bi u Jelenje stigli u večernjim satima. Ove godine udruga je primila 16 novih članova, a izradila je i humanitarni kalendar.

Podsjetimo, danas su Grobnički dondolaši turistička atrakcija Grobništine i poznati su diljem Hrvatske i izvan naših granica. Dondolaše mještani dočekuju, časte i iskazuju im sve počasti svjesni njihove važnosti u dalekoj prošlosti.

Naime, dondolaši potječu od ljudi koje su angažirali vlasnici velikih stada ovaca (pa i goveda) u vrijeme kada se stoku tjeralo na ispašu u više predjele na šumske pašnjake.Nadničari su navlačili strašne maske (krabuje) i zvonili velikim zvoncima (dondolali) tjerajući zvijeri (vuka, risa i medvjeda) od stada stoke. Legenda kaže da su tako opremljeni Grobničani odigrali i presudnu ulogu u boju s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, pa i u kasnijim bitkama s Osmanlijama. No ostavimo legende i povijesne priče, i poželimo Grobničkim dondolašima da potraju onoliko koliko traju legende o njima, a kao organizirana grupa djeluju od 2000. godine.

Jelenje.hr

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže