Povežite se s nama

U nekoliko analiza RiMeteo servisa već je ukratko najavljeno što nam to nosi prvi dio studenog, a sada je red unijeti i nešto više detalja u očekivani razvoj situacije.

Iako se to po dnevnim temperaturama ne bi reklo, već ovog tjedna do našeg područja stići će najhladniji zrak dosadašnjeg dijela sezone. Sinoptičku situaciju već smo nebrojeno puta spomenuli, blok na Atlantiku i spuštanje hladnoće po toj anticikloni, uz prisutnost fronti koje sa sjevera Europe idu prema jugu. Već sada na sjeveru i sjeveroistoku Europe je osjetno zahladnjelo, a snježni pokrivač počeo je zauzimati sve veće područje Europe i Azije. Upravo zbog spomenute sinoptičke situacije i dodatnog uspostavljanja anticiklone nad Grenlandom, snijeg će se spustiti i južnije.

Kod nas, još ništa ne najavljuje da će sve krenuti u smjeru zime. Na Svi svete vrijeme će biti sunčano i toplo, ali će zato ujutro biti hladno. Srijeda sa sobom nosi i promjenu vremena u vidu ciklone sa Sredozemlja s kojom će pasti lokalno i više kiše uz dosta vjetra južnog smjera. U četvrtak će se promijeniti strujanje, a sa sjevera će stići fronta s hladnoćom, koja neće u potpunosti zahvatiti naše područje. Zapuhat će umjerena do jaka bura, u gorju sjeveroistočnjak. U četvrtak i petak će se vrijeme samo prolazno stabilizirati, a zatim za sam kraj tjedna stiže nova kiša, po današnjim prognostičkim materijalima puno konkretnija od prve. Opet će porasti temperatura, ali i ojačati vjetar južnih smjerova.

Najavili smo uzbudljiv početak studenog, upravo to i dalje stoji na kartama. Krajem prve dekade mjeseca do naših krajeva stići će još hladniji zrak, a on znači i konkretniji snijeg u Gorskom kotaru. Uvijek postoji onaj “ali” pa tako i u ovom slučaju – do toga ima još puno, javlja RiMeteo.