Povežite se s nama

Vijesti

HNS: Direktor Energa se mora ispričati i dati ostavku

Objavljeno

na
HNS kao jedina stranka pozicije koja je stala na stranu nezadovoljnih korisnika Energovih usluga i javno podržala građansku inicijativu “Protiv skupog Energa” ide korak dalje. Uoči za sutra najavljene tribine “HERA – tribina o toplinarstvu” razgovarali smo s predsjednikom riječkog HNS-a Jurajom Bukšom.

Svjedoci smo učestalog ponavljanja teze kako je sustav toplana pod postojećim uvjetima neodrživ, što može dovesti u pitanje ekonomičnost poslovanja Energa i prouzročiti njegov stečaj. Kako mislite da je moguće ostvariti rentabilnost poslovanja u postojećim uvjetima i je li gašenje toplinarstva jedno od mogućih rješenja za opstanak Energa?

“Energo može opstati samo uz pristupačne cijene i što veći broj korisnika. Pozivanje korisnika da se isključe iz sustava centralnog grijanja jednako je proglašavanju stečaja Energa i to može raditi samo onaj koji nikada u životu nije vodio ozbiljnu tvrtku. Dakle da bismo imali veći broj korisnika, najprije moramo imati dobru ponudu, u ovom slučaju povoljnu cijenu. Siguran sam da se tada nitko ne bi htio isključiti iz centralnog grijanja, dapače htjeli bi ga i oni koji ga sada nemaju.”

Gradonačelnik prebacuje opoziciji, a pretpostavljam i HNS-u miješanje politike u slučaj Energo.

“Mi smo radili svoj posao a to je briga o javnim uslugama, što znači da jest politički motivirana, ali onako kako mi vidimo politiku – kao upravljanje javnim poslovima na način da građani Rijeke budu zadovoljni. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je upravo politika omogućila ulazak stranog partnera u Energo.”

Od gradskog su vijeća građani, a posebice korisnici usluga Energa, očekivali više razumijevanja za njihove probleme. Kako tumačite olako prihvaćanje stavova Energa od strane gradskih vijećnika?

“Gradsko vijeće predstavničko je tijelo građana, a ne Energa ili bilo kojeg drugog trgovačkog društva. Da dodatno pojasnim – predstavničko tijelo je tu da zastupa interese građana. Mislim da je sada jasno tko je tu zbog građana a tko zbog nekih drugih ili svojih razloga.”

Kako komentirate najavljeno provođenje ankete među korisnicima centralnog grijanja u Rijeci i smatrate li da anketa može riješiti probleme Energa?

“Vezano za “anketni listić”, bojim se da ponuđena rješenja nisu u skladu sa zakonom.”

Možete li to pojasniti?

“Gradonačelnik i uprava Energa ponudili su kao jedno od mogućih rješenja davanje građanima u najam Energovih kotlovnica za iznos od 100 kn/mjesečno po stanu Prema saznanjima koja ja imam, odnosno prema onome što zakon određuje, toplane i kotlovnice starije od 20 godina u vlasništvu su stanara, a ne Energa. Prema tome nejasno je kako bi Energo mogao davati u zakup nešto što nije njegovo.”

Ovo su ozbiljne optužbe. Želite li reći da se opet manipulira s podacima, odnosno da se nešto taji?

“Ne, nisu optužbe, iskreno se nadam da se samo radi o nepoznavanju zakona. Lakše je prihvatiti da direktor Energa ne poznaju zakone nego da manipulira i taji. Prema tome sa stručne razine potrebno je ponovno pripremiti odluke za gradsko vijeće, ali temeljene na točnim i u zakonu utemeljenim informacijama.”

Nakon sjednice Gradskog vijeća HNS-ov član nadzornog odbora Energa podnio je ostavku. Jeste li predložili novog člana ili je njegovo mjesto ostalo upražnjeno?

“Ne. Naš član NO Energa podnio je ostavku isti dan, ali nakon emisije Pressjek, kada je postalo jasno da NO ne dobiva točne informacije. Ovdje želim posebno naglasiti da NO nije raspravljao o promjeni cijena, vjerojatno uz obrazloženje koje je važilo do tada, a to je da HERA donosi odluku o poskupljenju, što nije točno. Smatramo da je Nadzorni odbor Energa morao raspravljati o poskupljenju usluga grijanja i o tome dati svoj sud.”

Predsjednici Mjesnih odbora Kozala i Škurinjska draga inicirali su sutrašnju tribinu koju organizira građanska inicijativa “Protiv skupog Energa”, što očekujete od nje?

“Najprije moram naglasiti da sam zadovoljan inicijativom HNS-ovih predsjednika Mjesnih odbora, ali to je ono što smo od njih i očekivali kada smo ih kandidirali u 9. mjesecu prošle godine na izborima za vijeća MO. Upravo tako zamišljamo svoj rad na razinama na kojima možemo imati utjecaja. Predsjednici Mjesnih odbora su na neki način načelnici u svojem kvartu, i njihov posao ne bi trebalo ograničavati na brigu o zelenim površinama, klupicama ili rasvjeti, njihov je posao i prepoznati probleme svojih sugrađana i susjeda i aktivno se uključiti u pronalaženje odgovora i rješenja. Što se same tribine tiče, vrijeme je da građani napokon dobiju potpune informacije, a kako je gost tribine predstavnik Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) koju je Energo nebrojno puta prozivao, siguran sam da će nakon tribine puno toga biti jasnije.”

Na kraju vezano uz vaše javno izrečene kritike na račun uprave Energa i načina njihova poslovanja, kako biste vi postupili da ste na mjestu direktora Energa?

“Da sam ja na mjestu sadašnjeg direktora Energa, odmah bih se ispričao građanima Rijeke i ponudio ostavku”, rekao je Bukša.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram