Povežite se s nama

Vijesti

Iznadprosječna toplina i stabilizacija vremena najmanje do sredine listopada

Objavljeno

na

Nakon ciklone, vrijeme se stabiliziralo jer jača anticiklona nad istokom Europe, dok sjevernije od tog pojasa nalazi se područje s nestabilnim i svježijim vremenom, a u zapadnom Sredozemlju nalazi se i visinska ciklona.

Zbog toga se u Rijeci nalazimo pod utjecajem sva tri spomenuta sustava i to na sljedeći način. Greben s istoka Europe podržava stabilno vrijeme, ali ciklone s Atlantika s juga na Europu povlače toplinu, dok visinska ciklona nad zapadnim Sredozemljem osigurava kruženje vlažnog i nestabilnog zraka području središnjeg Sredozemlja pa na talijanskim i francuskim otocima može biti izraženijih grmljavinskih oluja pa i poplava. Uz to spomenuta ciklona povlačit će toplinu s juga tako da će i to dodatno doprinijeti zagrijavanju kontinenta.

Od srijede će visinska ciklona pomaknuti se prema Španjolskoj i Francuskoj pa će se i na Sredozemlju uspostaviti djelovanje anticiklone. Slično vrijeme i sinoptička slika očekuje se do kraja tjedna kada će se anticiklona protezati od Skandinavije do Sredozemlja, a centar će joj biti nad baltičkim zemljama, dok će na Atlantiku biti prisutna snažna ciklona.

Zbog svega, Europa će imati značajna temperaturna odstupanja i to većinom 7-10 stupnjeva više od prosjeka, dok će u našim krajevima to odstupanje ipak biti manje izraženo, ali će svejedno biti riječ o iznadprosječnim temperaturama. U središnjoj Europi u drugoj polovici tjedna temperature će dosegnuti i 25°C, dijelu Francuske i do 30°C, a u Španjolskoj čak i preko 30°C.

Odstupanje će biti još izraženije za vikend u Skandinaviji, gdje temperatura može biti viša od prosjeka i 15°C, a u arktičkim predjelima i 15 do 18°C više od prosjeka, javlja RiMeteo.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram