Povežite se s nama

Mozaik

Još jedan koncert za pamćenje u HNK Ivana pl. Zajca

Objavljeno

naPosljednjeg radnog dana prošlog tjedna slušali smo još jedan koncert iz prebogate simfonijske sezone Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca, ovom prilikom program je bio u potpunosti  prožet romantikom, koncert je izveden u tipičnom programskom sklopu uvertira – koncert – simfonija. Orkestrom opere ravnao je maestro Philipp von Steinaecker, solist na klaviru bio je talijanski pijanist Federico Colli (1988.).

Mladi pijanist nastupio je kao solist u Koncertu za klavir i orkestar u a –  molu Edvarda Griega, od prvih taktova intrigantnog klavir – koncerta Colli je pokazao sklonost suvremenijem interpretacijskom pristupu. Istovremeno zadivivši slušateljstvo profiliranošću interpretacije i misaonošću glasoviranja koja je fascinantna, posebno, ako uzmemo u obzir godine našeg gosta s Apenina. Pristup klavijaturi karakterizirao je blagi udar o tipke klavira gdje su do posebnog izražaja dolazila  crescenda i decrescenda iz kojih su se glazbenom magijom rađali čujno – nečujni tonovi, a iz njih  nastaje iskonska glazbena umjetnost u punom smislu riječi. Federico Colli posjeduje izniman talent nametanja svoje interpretacije slušatelju kako bi mu predstavio svu ljepotu i ukupnost mogućnosti harmonijskog instrumenta – klavira. Klavirski pasaži blistali su u punini izvedbe a dionica je bila povezana i fluidna, istovremeno, u potpunosti lišena revijalnosti, kojoj se nerijetko prepuštaju suvremeni pijanisti. Orkestar i maestro Steinaecker pružili su solistu pouzdanu pratnju u svim njegovim agogikama što nije uvijek jednostavno i iziskuje određenu dozu senzibiliteta. Publika je toplim pljeskom pozdravila mladog pijanista, izmamivši kraći dodatak.

U drugom djelu koncerta, nakon pauze, slušali smo Drugu simfoniju Johannesa Brahmsa u d – duru. Dirigent Philipp von Steinaecker predano je pristupio izvedbi Brahmsove simfonije s mnogo kretnji te s izuzetnom željom da predstavi, što bolje, publici opsežnu partituru njemačkog romantičara. Orkestralni glazbenici su se izuzetno trudili i uživali svirati Brahmsa, posebne pohvale moramo izreći puhačima i drvenim i limenim jer ih je krasila ljepota i punoća tona, bez pretjeranog afektiranja. Sredina simfonije tj. drugi i treći stavak bili su dojmljivi fragmenti cjeline, u njima je do posebnog izražaja došla ljepota tematskih zamisli skladatelja, orkestar je uz odlično oblikovanje naslovne teme istu još bolje nadograđivao i precizno kitio varijacijama, uz mišljena usmjerenja dirigenta. Pohvale, dakako, moramo uputiti i koncertnom majstoru Antonu Kyrylovu. Kako se Druga simfonija približavala finalu tako se muziciranje našeg orkestra primicalo vrhu glazbenog Parnasa, što je publika osjetila i izvedbu nagradila srčanim povicima bravo!

Na početku koncerta slušali smo uvertiru operi Majstori pjevači Richarda Wagnera. Majstori Pjevači je jedina komična opera iz kajdanke Richarda Wagnera, kojom je ovaj bayreuthski titan odao počast čovječanstvu. Orkestar opere svirao je maestoso intoniranu uvertiru korektno, uz  poneke tehničke nepreciznosti. U svakom slučaju lijepo je čuti glazbu Richarda Wagnera u luci različitosti, našoj Rijeci. Od ostalih glazbenih događanja proteklog vikenda spomenimo promociju cd-a iz ciklusa Veliki hrvatski interpreti, jedinstvene edicije koju izdaje Croatia Records, naše ugledne pijanistice prof. Pavice Gvozdić.

Izdanje je priredila i opremila za Croatia records naša ugledna muzikologinja i glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf, inače, glavna gošća kritičarka glazbene sezone 2018./2019. HNK Ivana pl. Zajca. Promocija je održana u subotu 23.3.2019. u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Na promociji su uz Pavicu Gvozdić i Bosiljku Perić Kempf sudjelovali i predstavnici Croreca i KD Lisinski. Radi se hvalevrijednoj ediciji koja će se, nadamo se, ubrzo nastaviti i dopuniti.            

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2023.
Prodajno mjesto TD Rijeka plus d.o.o. od dana 29.11.2023.godine ponovno radi po uobičajenom radnom vremenu, i to od ponedjeljka do petka od 6:30-19:30 sati, a subotom od 7:30-16:30 sati. Produljenje mjesečnih ili tjednih parkirnih karata moguće je izvršiti i putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže