Povežite se s nama

Vijesti

Kako stipendirati učenike i studente?

Objavljeno

na

Otvoreno je savjetovanje o Prijedlogu izmjena i dopuna Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima te je dostupno putem interneta, na adresi ekonzultacije.rijeka.hr.

Savjetovanje će biti otvoreno do 12. ožujka 2015. godine te se pozivaju svi zainteresirani građani da se uključe. Posebno se poziva populacija na koju se odluka i odnosi – učenici srednjih škola i studenti te njihovi roditelji, ali i stručna javnost – profesori, psiholozi, pedagozi, stručni suradnici u obrazovnom sustavu, akademska zajednica te udruge mladih, da se uključe.

Cilj donošenja ovih izmjena i dopuna Odluke je usuglašavanje njenih odredaba s realnim potrebama za stipendiranjem učenika i studenata slabijeg socijalnog statusa, a te su potrebe utvrđene u prvom ciklusu dodjele ovih stipendija.

Jedan od ciljeva je i poticanje na prijavu na natječaj za dodjelu stipendija kandidata koji su na samom početku novog stupnja obrazovanja čime se želi pospješiti njihov ostanak u odgojno-obrazovnom sustavu, kao i postizanje što ravnopravnijeg položaja svih pristupnika natječaju prilikom njihovog bodovanja i rangiranja odnosno odlučivanja o pravu na dodjelu stipendije.

Građani se pozivaju da se svojim komentarima i prijedlozima uključe u ovo Savjetovanje kako bi se izmjeni Odluke pristupilo uzimajući u obzir i njihova razmišljanja. Svoje prijedloge mogu dati ispunjavajući formular za savjetovanja sa zainteresiranom javnošću koji mogu poslati na adresu savjetovanja@rijeka.hr, a mogu se uključiti i upisujući svoje prijedloge i ideje u polje za komentiranje.

Grad Rijeka će ukupno u proračunskoj 2015. godini za stipendiranje darovitih učenika i studenata, za stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja, stipendiranje učenika studenata prema socijalnim kriterijima, te stipendiranje studenata grada Vukovara izdvojiti oko 1.350.000,00 kuna.

Ostvarujući ciljeve iz Strategije razvoja Grada Rijeke Gradsko vijeće Grada Rijeke donijelo je 2014. godine Odluku o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima. Temeljem ove Odluke, Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke za školsku/akademsku 2014./2015. godinu uspješno je proveo prvi natječaj za dodjelu stipendija. Cilj koji se nastoji postići ovim stipendijama jest olakšavanje školovanja mladim ljudima koji dolaze iz obitelji nepovoljnog socijalnog statusa. Stipendije korisnicima potpomažu završetak formalnog obrazovanja, srednje škole ili studija, te ih na taj način osnažuju i potiču na ostvarenje osnovnih preduvjeta za uspješan ulazak na tržište rada.

Predloženim izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima nastoji se dodatno unaprijediti sustav stipendiranja prema socijalnim kriterijima.

Po završetku Savjetovanja, svi pristigli prijedlozi bit će pregledani i razmotreni, sastavit će se Izvješće o usvojenim i odbijenim prijedlozima koji se tiču samog teksta Odluke i to izvješće bit će objavljeno na ovoj stranici. Temeljem ponuđenog teksta Odluke i vaših pristiglih prijedloga, formulirat će se konačni tekst Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima koji će biti poslan Gradskom vijeću na usvajanje.

Grad Rijeka

 

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram