Povežite se s nama

Vijesti

KD Čistoća plaća doktorski studij svojoj direktorici Jasni Kukuljan

Objavljeno

naGradsko komunalno društvo Čistoća ne tako davno udvostručilo je svoje cijene, no bez obzira na tako drastično pokupljenje Riječani su i dalje poprilično nezadovoljni kad je u pitanju odvoz otpada, ali i kad se radi o održavanju same čistoće javnih površina.

Građani unatoč nezadovoljstvu nemaju izbora, usluge KD Čistoća moraju koristiti po spomenutim udvostručenim cijenama, pa je posebno u tom kontekstu zanimljivo pogledati na što se sve troči novac spomenutog komunalnog društva.

Čistoća, naime, osim što je nedavno kupila novi osobni automobil Mazda 6 za svoju direktoricu, kojeg može koristiti i u privatne svrhe, također plaća i doktorski studij na Medicinskom fakultetu. Kod pojedinih djelatnika Čistoće to nije naišlo na odobravanje te su nas upozorili na ovu činjenicu, a pojašnjenje smo potražili od same Čistoće.

U nastavku prenosimo opširan odgovor glasnogovornika Milana Zagorca po ovom pitanju:

“Sukladno Pravilniku o radu zaposlenici KD Čistoće imaju pravo na doškolovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje, te je u posljednjih nekoliko godina niz zaposlenika koristio navedeno pravo, a sve u cilju dodatne specijalizacije upravo u svrhu implementacije stečenih znanja i vještina u konkretnom poslovnom procesu, koji, u skladu s  novim spoznajama, regulativi te potrebama u praksi, postaje sve složeniji.

Direktorica Jasna Kukuljan polazi poslijediplomski doktorski studij „Zdravstveno i ekološko inženjerstvo“ na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a što je odobreno za vrijeme mandata prethodne uprave, odnosno prije nego što je Jasna Kukuljan postala direktorica. Prethodno je završila sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij ekoinženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, te je navedeni doktorski studij nastavak stručne i znanstvene specijalizacije u području ekoinženjerstva. Navodimo da je ekoinženjerstvo grana tehnike koja se bavi  zaštitom ljudi od utjecaja faktora štetnih za okoliš, zaštitom okoliša (i lokalnog i globalnog) od potencijalno štetnih utjecaja različitih čovjekovih aktivnosti te unapređenjem kvalitete okoliša. Ono zahtijeva tehnička znanja o zraku, vodi, otpadnoj vodi, svim vrstama otpada i otpadnih tvari, te drugim specijalnostima koje razmatraju utjecaje na zdravlje čovjeka, a primjena ekoinženjerstva u gospodarstvu zahtijeva razumijevanje i poznavanje regulative, ekonomije, financija, javne administracije, planiranja i drugih društvenih znanosti. Ekoinženjersko obrazovanje uključuje i odnos prema različitim izvorima prirodnih resursa, njihovom očuvanju, te racionalnom iskorištavanju.

Program studija uključuje također ekonomska i pravna znanja, te normi i zakona neophodno potrebnih za provedbu struke. Osim stručne razine, kompetencije doktoranata poslijediplomskog doktorskog studija uključuju i osposobljenost za samostalno vođenje projekata. Također, stečeno znanje omogućuje, osim znanstveno-istraživačkog rada, bolje poimanje i implementaciju novih tehnologija, posebno u djelatnostima poput onih koje obavlja KD Čistoća. Poslijediplomski doktorski studij je po svojem sadržaju i programu interdisciplinaran te je komplementaran odgovarajućim zdravstvenim studijima na međunarodnoj razini.

Problematika otpada i zaštite okoliša zbog svoje izuzetne složenosti i slojevitosti zahtijeva stalno usavršavanje, između ostalog i zaposlenika komunalnih društava. Ovo usavršavanje uzima u obzir odnose čovjeka, gospodarstva i okoliša, a može se ostvariti samo interdisciplinarnim pristupom obrazovanju. Upravo iz toga proizlazi  potreba za stalnim usavršavanjem kadra kako bi se obuhvatilo složenu problematiku vezanu uz otpad, tehnologije vezane uz njegovu obradu, regulativu, ekonomiku kao i proaktivni pristup problematici smanjenja nastanka otpada, te, između ostalog, primijenilo najsuvremenije znanstvene spoznaje i učinkovitije djelovanje u radnim procesima Komunalnog društva Čistoća d.o.o. Rijeka.

KD Čistoća snosila je trošak predmetnog doktorskog studija u iznosu od 15.000,00 kuna”, stoji u opširnom odgovoru Čistoće, a nakon dodatnog upita doznali smo i kako je otvorena mogućnost nastavka financiranja školovanja, ukoliko direktorica Kukuljan to zatraži od svog komunalnog društva.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram