Povežite se s nama

Kultura

Kineska nova godina proslavljena u Zajcu

Objavljeno

na
U organizaciji Kineskog Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i Grada Rijeke, u prepunom HNK Ivana pl. Zajca održana je akrobatsko-plesna predstava, u izvedbi Akrobatske skupine iz Daliana, koja je sve prisutne ostavila bez teksta. Akrobatsko-plesni spektakl bio je poklon Veleposlanstva NR Kine građanima Rijeke, kojim je gledateljima predstavljen mali, ali jedinstven i upečatljiv dio kineske tradicionalne kulture.

Kineska Nova godina poznata još kao Blagdan proljeća, najvažniji je i najsvečaniji blagdan Narodne Republike Kine, koji simbolizira početak nove godine po kineskom lunarnom kalendaru te dolazak proljeća. Specifično je da Kineska nova godina počinje svake godine na drugi dan, tijekom siječnja ili veljače po gregorijanskom kalendaru, a ove godine, to je 18. veljače.

Predstava je odigrana u izvedbi Akrobatske skupine iz Daliana, grada u kojem se nalazi jedna od najznačajnijih kineskih luka, a s kojom Rijeka od 2006. godine njeguje prijateljsku suradnju. Akrobatska je skupina osnovana 1951. godine, a vrhunska razina akrobacija i umjetnosti donijela im je dugogodišnji međunarodni ugled. Skupina broji oko 300 vrhunskih akrobata, od kojih je dio nastupio u Rijeci. Do sada su svojim nastupima oduševili gledatelje u preko 60 zemalja svijeta, osvojivši više od 200 domaćih i međunarodnih nagrada.  Akrobatski i plesni spektakl bio je poklon građanima od strane Veleposlanstva Kine. Predstava je odigrana u Zagrebu i Rijeci, a 11. veljače bit će prikazana u Poreču.

Publiku su prije same izvedbe pozdravili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj, Nj.E. Deng Ying, koja je jučer, u pratnji bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, boravila u Rijeci i Opatiji. Zaželjevši srdačnu dobrodošlicu veleposlanici NR Kine, Nj.E. Deng te umjetnicima iz Kine, iz prijateljskog grada Daliana gradonačelnik Obersnel je rekao kako Grad Rijeka njeguje prijateljsku suradnju s tri kineska grada, Qingdaom, Dalianom i Ningboom. Sva tri grada su velike i značajne luke, a Dalian je pored toga još i posebno lijep grad.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram