Povežite se s nama

Sport

Kvarner 2010, Kastav i Ri Basket ujedinili snage za budućnost košarke u Rijeci

Objavljeno

na


Čelnici KK Kvarner 2010, predsjednica Romana Mirašević Kocijan, direktor Marko Šamanić i trener Robert Jurković u društvu Slaviše Bradića, tajnika Riječkog sportskog saveza (RSS), Eugena Tončinića, čelnika KK-a Kastav i Zorana Oštrića, tajnika gradskog košarkaškog saveza, najavili su novi košarkaški projekt u novoj sezoni, piše SportCom.

– Skupili smo se da predstavimo New Deal riječke košarke. Situacija je specifična, teška i izazovna. Smatram da smo zajednički našli model kako riječku košarku vratiti na put normalnog funkcioniranja i održivog razvoja. Stvorili smo okvir svih aktivnosti u zadnjih godinu dana. Odustajanjem od ABA lige promijenili smo kurs, započeli stabilizaciju kluba. Od ljeta imamo novu upravu na čelu s predsjednicom Romanom Mirašević, koja je u specifičnoj situaciji pokazala ljubav, hrabrost i prijateljstvo, uhvatila je vrući krumpir koji su mnogi bacili. Pod patronatom RSS-a i Slaviše Bradića i suradnjom s tajnikom gradskog košarkaškog saveza Zoranom Oštrićem, rođena je ideja o zajedničkom funkcioniranju svih riječkih klubova kao jedinom načinu da riječka košarka opstane, da najbolji igrači igraju skupa i da postanu kompetitivni na najvišoj razini. Da kompletan sustav, od škole košarke do seniorskog pogona Kvarnera, funkcionira jedinstveno i da postoji sistem protočnosti za klince. Do sada nije bilo tako. Izdržali smo dvije teške godine, nismo se ugasili, što smatram najvećom pobjedom. Bilo je jako teško na tom putu, zahvaljujem svima. Ako mogu pojedinačno, onda posebno zahvaljujem bivšem treneru Marijanu Manceu na svemu što je u četiri godine odradio, zahvaljujem bivšoj upravi, uspjeli smo smanjiti dug i izdržati. Izuzetna mi je čast, posebno sam emotivan zbog toga da ovdje pozdravljam Eugena Tončinića, alfu i omegu Košarkaškog kluba Kastav. Jedna od mojih davnih želja bila je da Kvarner i Kastav surađuju, vjerujem da je ovo početak plodonosne suradnje u kojoj će najveći dobitnici biti mladi igrači i struka. Žao mi je što ovdje nije Stevica Rusmir iz Ri basketa, koji će preuzeti brigu o svim školama košarke u Rijeci, kazao je Marko Šamanić.

– RSS brine o svim članovima, jako je bitno da svi sportovi budu ustrojeni s jasnom sportskom piramidom, jedino je tako moguće da mladi igrači napreduju do najviše razine. Sretan sam da se stvorila okosnica koja daje mogućnost napretka mladim košarkašima. Kvarner je nositelj kvalitete u košarci, mladim sportašima stvaramo uvjete za napredak. S obzirom da više kubova sudjeluje u ovom projektu, važno je da klubovi ne gube pojedinačne interese. Košarka kao sport uvijek može dobiti zasluženo mjesto. Ovakav projekt ostavlja prostor za suradnjom svim ostalim klubovima. Pozitivna energija se osjeća, imamo podršku svih institucija, rekao je tajnik RSS-a Slaviša Bradić.

– Zadovoljan sam da se dogodila suradnja Kvarnera, Kastva i Ri basketa, time će djeca kvalitetnije raditi, doći ćemo do kvalitetnijih igrača. Ovo je poziv i drugim klubovima koji će u dogledno vrijeme shvatiti o čemu se radi. Moja osobna i ideja gradskog saveza da imamo ekipu u državnoj kadetskoj ligi koja je pokazala jako dobre rezultate. Naši kadeti postali su zlatni na europskom prvenstvu. Prošle sezonu u kadetskoj ligi igrao je FSV, nadam da ćemo opet uspjeti, rekao je Zoran Oštrić, tajnik gradskog košarkaškog saveza

– U prošlosti između Kvarnera i Kastva postojao je naglašeni rivalitet, bilo je puno naboja, što je bilo dobro. Drago mi je da rivalitet nije prerastao u nešto negativno nego u suradnju. Presudio je košarkaški interes, Kvarner je liga iznad nas, želimo svojim juniorima omogućiti da igraju A-1 ligu, našli smo zajednički interes. Volio bih da suradnja što dulje potraje, a potrajat će ako rad na parketu bude prvo i jedini mjerilo. Mislim da imamo dobrih igrača, ako prevaziđemo egoizam bit će puno zadovoljstva. Istaknuo bih druženja s Robertom Jurkovićem, imali smo dosta zajedničkih projekata, intenzivno smo se družili. Optimist sam, priča je sportska, košarka je prvom mjestu, rekao je Eugen Tončinić.

– Moram reći da sam izuzetno zadovoljan što sam se uspio dogovoriti s bivšim igračem, a danas suradnikom Eugenom Tončinićem. Dugo sam ga nagovarao, znam njegove ljudske i trenerske kvalitete, znam da dobro radi. Dio juniora iz Kastva igrat će u Kvarneru, a ostale juniore vratit ćemo njemu da igraju A-2 ligu i da se kale kod njega, to je win-win kombinacija, svi dobivamo, kazao je Robert Jurković.

– Prvo bih željela zahvaliti bivšoj upravi. Podržavamo ovaj projekt, on je dobra baza, dobar početak za riječku košarku. Bila sam vezana za Dramalj, sada sam više vezana za Rijeku. Imam dvoje djece koje se bave sportom, smatram da je sport bitan dio odrastanja djece. Klub poput Kvarnera ne bi smio zamrijeti, rekla je predsjednica Romana Mirašević Kocijan, poduzetnica iz Zagreba koja je postala prva predsjednika Kvarnera u povijesti, javlja SportCom.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže